Social

Tot mai mulți cetățeni domiciliați în Transnistria solicită cetățenia Republicii Moldova

Circa 359 de mii de cetățeni domiciliați în Transnistria, regiune controlată de regimul separatist de la Tiraspol, au cetățenia Republicii Moldova, potrivit ultimelor date furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP).

Biroul Politici de Reintegrare informează, cu referire la datele furnizate de Agenția Servicii Publice pentru situația de la 31 martie curent, că 362 926 de locuitori domiciliați în stânga Nistrului și municipiul Tighina erau luați la evidență în Registrul de stat al populației, scrie Ziarul Național.

Dintre aceștia, 353 877 aveau cetățenia Republicii Moldova, 331 321 – pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova și 295 505 – buletine de identitate.

Cifra a crescut în mai puțin de un an cu peste 8 000 de persoane, în iulie 2022 fiind 345 888 de persoane din stânga Nistrului care dețineau cetățenia R. Moldova.

În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2023, de înlesniri la eliberarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova au beneficiat 869 de locuitori din regiunea transnistreană și 168 – la eliberarea buletinului de identitate provizoriu.

„În condițiile procedurii simplificate de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova (în baza consimțământului în scris și în temeiul documentelor de stare civilă ce atestă nașterea pe teritoriul țării), în perioada 19 aprilie 2018 – 31 martie 2023, au fost recunoscute drept cetăţeni ai Republicii Moldova 33 462 de persoane, dintre care 23 067 (circa 69%) sunt locuitori din stânga Nistrului și mun. Bender (Tighina – n.r.) ce au obținut anterior acte de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova”, arată BPR într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă precizează că, pe parcursul primului trimestru al anului curent, 2 197 de persoane din regiune au solicitat certificarea faptelor de stare civilă, fiind certificate pentru aceștia 2 340 de documente de stare civilă și 1 663 de duplicate eliberate urmare a adresărilor repetate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Dece le dati cetatenie la leprele alea ce doar vor sa va vada morti? dupa aceea ce vor face?, vor dobandi si cetatenie romana in caz de unire ca apoi sa-i ceara lui Putin sa deznazifice romania..

    1. Si din pacate, asa se inchide tragicul cerc: incet-incet, vor lua locul romanilor, care se dau in vant dupa cetatenia germana, canadiana etc… Dar cine e de vina, daca nu noi?

  2. Si acum ,pasul urmator ,declarati unicitatea cetateniei!Daca vor sa fie DOAR CETATENI MOLDOVENI ,sa RENUNTE LA CETATENIA ALTUI STAT si asa le verificati loialitatea ! chiar daca vor suferi si altii !Sa o faceti pe termen scurt ,fara posibilitatea de reinnoire ,a doua oara!

  3. ii mutati in Romania, lunaticii din Bucuresti sa-i ajute cu bani si pamint inloc sa vinda pamintul Chinezilor pe nimic. Precis ca Raul, numai celor fara cetatenie Rusa. Ludwig stai linistit nu va fi nici o unire in schimb vor goli Moldova de Romani.

  4. la nivelul ridicat de coruptie al guvernanților români , ,tiraspoolezii pot căpăta ușor cetățenia română . Unii dintre ei o au deja !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *