Externe

Oficial ucrainean: Ucraina va ajunge la paritate cu forțele de invazie rusești în câteva luni

Ajutorul occidental va putea oferi Ucrainei o oportunitate egală de a răspunde amenințărilor ruse, a declarat marți ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei Anna Maliar, citată de Interfax Ucraina.

„Astăzi este un punct de cotitură și vedeți cu toții că după întâlnirea de la [baza aeriană americană] Rammstein [din Germania], la care au participat peste 40 de șefi ai Apărării, asistența acordată Ucrainei este acum colectivă”, a declarat Maliar în cadrul unei conferințe de presă susținută marți la Kiev.

„Iar în câteva luni [asistența occidentală] va putea oferi o oportunitate egală pentru Ucraina să răspundă la amenințări deoarece Rusia, desigur, are acum un avantaj atât în ​​ceea ce privește armamentul, cât și personalul”, a mai precizat ea.

La rândul său, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat duminică, după o întâlnire cu secretarul de Stat american Antony Blinken, că mai multe arme și ajutoare sunt „pe drum”către Ucraina.

Rusia critică Occidentul din cauza ajutorului acordat Ucrainei

Comentariile lui Maliar vin în contextul în care mai mulți oficiali ruși s-au plâns recent de ajutorul militar acordat de statele occidentale Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov afirmând la începutul lunii mai că acesta a încetinit „operațiunea militară specială” dar că nu va împiedica victoria rusească.

Pe 12 mai fostul președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a amenințat din nou Occidentul cu armele nucleare ale Rusiei din cauza sprijinului acordat Kievului, în pofida asigurărilor date de Kremlin că Rusia nu va apela la opțiunea nucleară.

„Țările NATO care pompează arme în Ucraina, antrenează trupe pentru a folosi echipamente occidentale, trimit mercenari și exercițiile țărilor Alianței în apropierea granițelor noastre cresc probabilitatea unui conflict direct și deschis între NATO și Rusia”, a scris Medvedev pe canalul său de Telegram.

„Un astfel de conflict are întotdeauna riscul de a se transforma într-un război nuclear în toată regula”, a mai spus Medvedev.

Kievul spune că Rusia participă la negocierile de pace doar pentru propagandă

Televiziunile rusești au început la rândul lor de mai multe săptămâni să prezinte „operațiunea militară specială” nu ca un conflict cu Ucraina, ci cu NATO și Occidentul în ansamblul său.

Serviciul de informații al armatei ucrainene afirma săptămâna trecută că acest lucru face parte dintr-o strategie a Kremlinului de a pregăti publicul rus pentru o posibilă înfrângere în Ucraina, analiștii politici de la Moscova considerând că prezentarea războiului ca fiind împotriva NATO ar face înfrângerea mai ușor de digerat și puțin rușinoasă pentru ruși.

Ucraina a confirmat marți că negocierile de pace cu Rusia au fost suspendate temporar, afirmând că Moscova se folosește de acestea doar pentru scopuri propagandistice pe plan intern și că nu are intenția de a negocia în mod real o soluție pentru încheierea războiului.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *