Actualitate

Oficial UE, pesimist în privinţa aderării României la Schengen în 2014

Întrebat ce s-ar putea face pentru obținerea de progrese în dosarul aderării la Schengen a României și Bulgariei, în condițiile în care toate instituțiile europene recunosc că ambele state îndeplinesc condițiile tehnice, dar chestiunea continuă să fie blocată din cauza lipsei consensului politic, liderul grupului S&D s-a declarat ‘puțin pesimist’.

‘Din nefericire, sunt puțin pesimist, și nu văd ce poate fi făcut pentru a obține progrese, pentru că ați făcut lucrurile care trebuiau făcute din punct de vedere al obligațiilor legale. Bineînțeles, nimeni nu vrea să separe cele două țări, deși unii ar spune că România are mai puține probleme, pentru că frontiera terestră dintre Bulgaria și Turcia este în dificultate din cauza problemelor cu refugiații sirieni. Nu este greșeala Bulgariei, dar este un fapt’, a afirmat eurodeputatul austriac, prezent la o lansare de carte a președintelui PSD Belgia, Dan Luca.

Întrebat dacă România și Bulgaria vor avea șanse mai mari în martie 2014 de a obține consensul necesar privind aderarea la Schengen, Hannes Swoboda a răspuns: ‘Să fim realiști, după martie vin alegerile europene’.

‘Vor fi unii oameni și unele țări care să spună că nu pot deschide frontierele pentru a preveni ca partidele extremiste să crească în alegeri. Din nefericire, acestea sunt dezbaterile de astăzi, deci nu sunt foarte optimist că în prima jumătate a anului viitor vom putea ajunge la o soluție. Dacă migrația nu ajunge la proporțiile despre care vorbesc în special politicienii de extremă dreaptă, poate lucrurile se vor schimba, dar nu sunt foarte optimist, din nefericire’, a mai afirmat liderul grupului S&D din PE.

El a mai spus că o decizie privind aderarea ar putea fi luată la Consiliul JAI din octombrie 2014 și că cele două țări ‘vor fi poate în Schengen de la 1 ianuarie 2015’.

sursa: realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *