Internațional

Oficiali ruși amenință cu războiul concurenții cu gaze

Nu mai este un secret pentru nimeni că Federația Rusă folosește resursele naturale de care dispune într-un război economic împotriva tuturor statelor pe care le poate șantaja cu prețul la energie. „Gazprom”, compania de stat care se ocupă de gestionarea rezervelor de gaze naturale ale Rusiei, este instrumentul prin care Kremlinul își exercită presiunea asupra celor care ar trebui să le fie parteneri comerciali. În cazul statelor ex-sovietice, raporturile „Gazprom” cu acestea depășesc cadrul obișnuit al limbajului diplomatic sau de afaceri, conducătorii companiei ruse transformându-se în portavoce a autorităților de la Moscova, recurgând la amenințări directe la adresa acestora.

„Un scuipat pe fața Rusiei”

Cel mai recent număr al buletinului „Blue Fuel”, oficiosul de presă al diviziei de export a companiei „Gazprom”, publică un material despre construcția unei conducte de gaz dintre Azerbaidjan și Turkmenistan, parte a proiectului „Nabucco”, despre care, se știe, este rivalul celui preconizat de Rusia, „South Stream”, în cursa pentru aprovizionarea cu gaz metan a Europei de Vest.

Reacția oficialilor de la Moscova, preluată de revista „Gazprom” este de o violență incredibilă. Directorul Fundației pentru Securitate Energetică a Rusiei, Konstantin Smirnov, declară următoarele: „Construcția acestei conducte va reprezenta un scuipat pe fața Moscovei și conține riscul unui conflict militar, în fața căruia Rusia nu va da înapoi dacă este cazul!”.

De altfel, întreg materialul, care poate fi citit pe paginile 11-12 ale publicației, este o împletitură de analize economico-politico-militare, privind implicațiile concurenței pe piața livrărilor de gaz pentru Occident. Autorii materialului nu se sfiesc să amintească despre modul în care Kremlinul își impune, cu forța armelor, voința, amintind cazul Georgiei, care a dus la creșterea autorității rusești în zona vizată de suporterii gazoductului „Nabucco”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *