Actualitate

Oficialul israelian originar din Chișinău: Arabilor israelieni care nu ne sunt loiali, trebuie să ridicăm un topor şi să le tăiem capul

"Cine este cu noi ar trebui să primească totul – până la jumătate de regat", a declarat Lieberman. Dar arabii israelieni care nu sunt loiali statului merită o altă soarta, a precizat preşedintele partidului Yisrael Beiteinu, la conferinţă "Vot pentru democraţie – alegeri 2015", desfăşurată duminică, potrivit postului Channel 2.

"Cei care sunt împotriva noastră – nu mai e nimic de făcut, trebuie să ridicăm un topor şi să le tăiem capul (…). Altfel nu vom supravieţui aici", a afirmat Lieberman.

Parlamentarul arab israelian Ahmad Tibi, care candidează la alegerile legislative din 17 martie pentru un nou mandat în Knesset, a sugerat că situaţia descrisă de ministrul de Externe ar conduce la o versiune israeliană a grupării teroriste Stat Islamic. Formaţiunile arabe "vor decapita rasiştii şi fasciştii numai prin mijloace democratice", a declarat Tibi luni, citat de Jerusalem Post. "Cu cât suntem mai puternici, cu atât va fi mai slab Statul Islamic Evreu", a adăugat el.

Menționăm că, Avigdor Lieberman s-a născut în data de 5 iunie 1958, în orașul Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, URSS, astăzi în Republica Moldova.

El este un politician israelian de dreapta, ministrul de externe și viceprim-ministru al Israelului, din 31 martie 2009, deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel și până în 2012, din nou ministru de externe din noiembrie 2013.

El a fost lider al partidului Israel Beyteinu ("Casa noastră Israel") care la sfârșitul anului 2012 s-a unit cu partidul Likud al premierului Netanyahu, creând formația politică Halikud Beytenu. În trecut, a fost ministru al transporturilor și al infrastructurii, iar între noiembrie 2006 – 2008, în guvernul Ehud Olmert a fost ministru al afacerilor strategice și viceprim-ministru al statului Israel.

Avigdor Liberman s-a născut ca fiu al lui Esther Markovna și al lui Lev Iankelevici Liberman. La naștere a primit numele de Evik în cinstea uneia din bunicile sale, Eva. Numele acesta a ajuns să fie înregistrat în documentele personale ca Evit. În Israel a optat pentru numele ebraic Avigdor, fiind cunoscut între familiari și ca Evit, în pronunție engleză. Tatăl, Lev, evreu basarabean, a fost până în 1940 (data anexării Basarabiei de către Uniunea Sovietică) cetățean român și a activat în mișcarea de tineret sionist naționalist Betar. Recrutat în timpul celui de-al doilea război mondial în Armata Sovietică, a fost luat prizonier de către germani. Supraviețuind acestei foarte riscante captivități, Lev Liberman a fost mai apoi deportat de autoritățile sovietice în Siberia vreme de șapte ani. Student la Institutul de agronomie din Chișinău, Avigdor Liberman a lucrat un timp în cadrul Televiziunii din orașul Baku (Azerbaidjan) și a emigrat în Israel în anul 1978, împreună cu familia, la vârsta de 21 ani. În Israel și-a îndeplinit stagiul militar obligatoriu, obținând gradul de caporal. A obținut apoi o licență în relații internaționale și științe politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim. La începutul șederii în Israel și în vremea studenției s-a întreținut din munci ocazionale ca de pildă pe aeroportul Ben Gurion și ca paznic selector la un club de noapte.

La data de 15 iulie 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a decorat pe Avigdor Liberman cu „Ordinul de Onoare”, distincție conferită în semn de apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea relațiilor de prietenie și cooperare dintre Republica Moldova și Statul Israel.

Declarații anti-arabe

În anul 2002, în timpul celei de-a II-a Intifade, cotidianul israelian Yedioth Ahronoth l-a citat pe Liberman care la o ședință de guvern a spus că palestinienilor ar trebui sa li se dea un ultimatum ca "La ora 8 a.m. noi vom bombarda toate centrele comerciale ale lor…la amiază vom bombarda benzinăriile lor…la ora 2 p.m. vom bombarda băncile lor….”.

În anul 2003, în ziarul Ha’aretz s-a scris că Liberman ar fi cerut ca mii de deținuți palestinieni din închisorile Israelului să fie înecați în Marea Moartă și s-ar fi oferit să pună la dispoziție autobuze care să-i ducă până acolo [10]. În mai 2004, el a spus că 90% din populația de 1 milion de arabi israelieni (care se identifică și ca palestineni) ar trebui "să-și găsească un nou stat arab unde să se mute", în afara granițelor statului Israel. "Ei nu au loc aici. Ei trebuie să-și ia bagajele și să dispară", a afirmat el.

În noiembrie 2006, Liberman a cerut judecarea și executarea oricărui arab membru al Knesset-ului care s-a întâlnit cu reprezentanți ai guvernului palestinian, afirmând că "Al doilea război mondial s-a încheiat cu procesele de la Nürnberg. Conducătorii regimului nazist, împreună cu colaboratorii lor, au fost executați. Sper că aceasta va fi și soarta colaboratorilor din Knesset".

Ca răspuns, un membru arab al Knesset-ului, dr.Ahmed Tibi, a cerut ca "o anchetă judiciară să fie inițiată împotriva lui Lieberman pentru violarea legii împotriva incitării la ură și a rasismului". El l-a catalogat pe Liberman ca fiind "un politician foarte periculos și sofisticat care și-a câștigat voturile prin incitarea la ură rasială". Liberman nu a fost gasit vinovat de de rasism de către procurorul general adjunct al statului Israel, care însă a admis că Biroul Procuraturii protestează față de conținutul declarațiilor lui Liberman. Tibi a protestat cu vehemență la numirea ca ministru a lui Lieberman, descriindu-l ca "rasist și fascist". Ministrul laburist Ophir Pines-Paz, care a demisionat la numirea ca ministru a lui Liberman, a susținut remarcile lui Tibi, spunând că Lieberman a făcut "declarații rasiste și declarații care atentează la caracterul democratic al Israelului".

sursa: ziare.com/timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *