ActualitateROMÂNIA

Olaf Scholz și afaceriștii austrieci salută acordul parţial pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen

Olaf Scholz și afaceriștii austrieci salută acordul parţial pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen

Mediul de afaceri din Austria a salutat acordul parţial anunţat sâmbătă seara care permite intrarea României şi Bulgariei în Schengen mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime şi a solicitat continuarea negocierilor pentru o integrare deplină, inclusiv cu graniţele terestre, relatează News.ro.

Într-un comunicat de presă, industria din Austria a vorbit despre un „pas important”, deoarece acordul nu uşurează lucrurile doar pentru călători, ci şi pentru companii.

Companiile austriece se numără printre cei mai importanţi investitori din România, cu 11,2 miliarde de euro şi peste 61.000 de locuri de muncă pe plan local, iar în Bulgaria, cu 2,8 miliarde de euro şi peste 21.000 de locuri de muncă locale, a anunţat Federaţia Industriei Austriece într-un comunicat de presă.

„România şi Bulgaria sunt parteneri economici importanţi pentru economia austriacă, companiile noastre sunt al doilea cel mai important investitor străin în ambele ţări şi au pieţe de desfacere importante în regiune”, a subliniat Camera Economică Federală Austriacă (WKÖ).

Totodată, aceasta a solicitat continuarea negocierilor în vederea găsirii unei soluţii pentru o integrare deplină în Schengen.

„O economie europeană puternică poate avea loc doar într-o piaţă internă europeană consolidată. Aceasta include, de asemenea, punerea în aplicare a liberei circulaţii a persoanelor în cadrul Schengen, cu condiţia să fie îndeplinite condiţiile aplicabile. În acest scop, trebuie purtate discuţii suplimentare în vederea găsirii unor soluţii cuprinzătoare”, se arată în comunicatul WKO.

Şi cancelarul german Olaf Scholz a avut, duminică dimineaţă, o reacţie pe X calificând acordul anunţat sâmbătă seara târziu drept un prim pas pentru eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime începând din primăvară.

„Germania va continua să sprijine integrarea deplină în spaţiul Schengen”, promite cancelarul german. „Acest lucru va face ca Europa să fie mai unitară”, a arătat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Vrajeala electorala. Conform strictetii germane trebuia de 12 ani sa fi intrat in spatiul de libera trecere, fara conditii, fara negocieri, fara comentarii. Ceeea ce politicienii prezinta ca pe o mare victorie, este de fapt o minciuna, pt ca este un mare esec. Cum ar fi fost sa fi pierdut Austria si Germania atati bani timp de 12 ani ? Credeti ca ar fi fost de gandit macar ? Dar la prostii prostilor se intreaba cineva ce se putea face cu acei bani ?

  2. Nehamerov & Co sa se astepta la rezultate pe masura in urma comportamentului lor politic.
    Un vechi proverb Romanesc zice ca : PROSTIA si LACOMIA il distrug pe un om fara minte !
    Va veni si vremea cand hAustria va plati pentru prostia si lacomia liderilor ei politici asa cum au patit in 1918 !
    Nimic nu se uita.si nuse iarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *