Externe

Olanda: Un „suspect terorist” având asupra sa un pistol-mitralieră Kalașnikov, arestat la Rotterdam

Potrivit dutchnews.nl, procurorii olandezi au declarat că suspectul este un bărbat în vârstă de circa 30 de ani, care intenționa să comită un atac terorist. Suspectul a compărut vineri în fața unui tribunal din Rotterdam și a fost plasat în arest preventiv pentru două săptămâni.

Unitatea antiteroristă a poliției olandeze (DSI) a percheziționat apartamentul bărbatului după primirea unor informații în această privință de la serviciile de securitate olandeze (AIVD).

În locuința sa au fost găsite două încărcătoare pline pentru pistolul-mitralieră AK-47, o pictură de mari dimensiuni a drapelului folosit de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și patru cutii cu petarde cu putere explozivă ridicată. De asemenea, conform RTL, au mai fost descoperite mai multe telefoane mobile și suma de 1.600 de euro cash.

”Individul este bănuit de pregătirea unei infracțiuni teroriste, dar nu avem informații despre detalii”, a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului olandez, Wim de Bruin.

Olanda se află în stare de alertă antiteroristă după atentatele de la Paris comise pe 13 noiembrie 2015 și soldate cu 130 de morți și 350 de răniți.

Autoritățile olandeze au anunțat în luna noiembrie că amenințarea teroristă ar putea crește în Olanda dacă gruparea Statul Islamic va fi înfrântă în Siria și Irak, iar numeroși combatanți jihadiști proveniți din Europa vor reveni în țările de origine.

Aproximativ 270 de olandezi au plecat în Siria și Irak pentru a lupta alături de jihadiști, iar dintre ei circa 40 au revenit în Olanda.

Coordonatorul UE pentru terorism, Gilles de Kerchove, a anunțat că între 2.000 și 2.500 de europeni plecați să lupte în Irak și în Siria se află în continuare acolo, expunând țările membre ale Uniunii Europene unui pericol în ceea ce privește securitatea după întoarcerea lor.

„Cifrele cele mai recente sugerează că din totalul combatanților străini europeni, circa 15-20% au murit acolo (în Siria și Irak), 30-35% s-au întors deja și 50% se află în continuare în Siria și Irak’”, relevă un raport elaborat de Gilles de Kerchove și prezentat vineri miniștrilor de interne din UE.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *