Actualitate

Olga Bondarciuc, notara lui Plahotniuc, eliberată din arest preventiv și plasată în arest la domiciliu

Olga Bondarciuc, notara lui Plahotniuc, a fost eliberată din arest preventiv. Ca urmare a solicitării procurorilor PCCOCS de prelungire a arestului preventiv în privința acesteia, extrădată recent din Belgia, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis plasarea acesteia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, transmite Deschide.md.

Procurorii PCCOCS vor contesta hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, deoarece „consideră neîntemeiată această schimbare a măsurii preventive, de natură să împiedice avansarea investigațiilor în dosarul penal pe care-l gestionează”.

De asemenea, autoritatea de investigație reamintește că persoana învinuită anterior s-a eschivat de la prezentare în fața organului de urmărire penală, părăsind teritoriul Republicii Moldova, fiind anunțată în căutare internațională și apoi extrădată.

Mai mult, instanța a ignorat faptul că infracțiunile incriminate au fost comise în interesul unei organizații criminale, având conexitate cu alte fapte penale, care la moment sunt cercetate prin prisma unor investigații complexe, iar persoana investigată statul de învinuit și în altă cauză penală care se află în procedură la Procuratura Anticorupție, denumită generic „Frauda Bancară”, transmite sursa citată.

Prin urmare, procurorii PCCOCS urmează să conteste la Curtea de Apel Chișinău hotărârea de eliberare a persoanei din arest preventiv și plasare a acesteia în arest la domiciliu.

La 4 iunie 2021, aceasta a fost anunțată în căutare internațională în vederea arestării și extrădării, fiind emis mandat judecătoresc de către Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana).

Olga Bondarciuc a fost reținută în Belgia în baza difuziunii de căutare internațională emise în baza solicitării BNC Interpol Chișinău. În aceeași zi de către autoritățile belgiene a fost confirmat arestul persoanei în cauză. Aceasta, însă, a solicitat azil politic de la organele competente belgiene.

Olga Bondarciuc este cunoscută pentru legalizarea mai multor tranzacții în care au fost implicate firme sau persoane din anturajul oligarhului Plahotniuc. În anul 2018 Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, reședința de afaceri unde Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare. Contractul de vânzare a capitalului social a fost semnat în prezența Olgăi Bondarciuc, scrie rise.md.

Notara Olga Bondarciuc a legalizat mai multe documente pentru cetățenii din Israel, necesare înregistrării companiei „Air Jet Company”. În ultimii ani, numele ei figurează în mai multe tranzacții legalizate cu implicarea oamenilor și din anturajul lui Șor.

În 2019, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a stabilit că Olga Bondarciuc este una dintre persoanele care figurează în Raportul Kroll 2.

ZdG scrie că la 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.

Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost în conformitate cu legislația. Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.

În februarie 2021, notara Olga Bondarciuc, care a fost anterior implicată în autentificarea mai multor documente ce vizează afacerile lui Plahotniuc, Șor și Platon, ar fi prestat servicii de notariat și pentru ex-președintele R. Moldova, Igor Dodon.

Potrivit unor documente în posesia cărora a intrat Ziarul de Gradă, mai exact un registru al actelor notariale, în care Olga Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova.

În luna iulie a anului 2013, Bondarciuc ar fi legalizat un contract de credit ai căror debitori sunt Igor Dodon și soția sa, Galina Dodon. Creditul a fost contractat de la BC „Victoriabank” SA. Cel mai probabil, este vorba despre creditul în valoare de 1,477 milioane de lei pe care Igor Dodon l-a obținut de la această bancă în anul 2013, cu o rată anuală de doar 8% și a cărei scadență este anul 2028. Acesta este indicat și în declarațiile de avere și interese depuse de Igor Dodon.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *