Social

Olga Bondarciuc, notara lui Plahotniuc, își caută de lucru

Olga Bondarciuc, supranumită „notara lui Plahotniuc”, este sub control judiciar și, după spusele ei, caută un loc de muncă. Ea este acuzată de fals în acte publice, pentru că ar fi autentificat mai multe acte ce vizează afacerile fugarilor Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon. De asemenea, acesta are statut de învinuită și în dosarul Fraudei Bancare, pentru declarații mincinoase în calitatea sa de martoră în cadrul unui proces penal, scrie Ziarul de Gardă

După ce Plahotniuc a plecat, și Bondarciuc a făcut la fel. În luna septembrie 2021 ea fost reținută în Belgia, unde ceruse azil politic, iar după câteva luni de închisoare la Bruxelles, la 14 iulie 2022 a fost extrădată în Republica Moldova de către autoritățile din Belgia.

„Am suferit. Nu mă jelui. Închisoarea este un loc unde oameni buni au cu ce să trăiască, cum să trăiască. Știți, nu locul face pe om, dar omul face locul. Asta era deviza mea acolo și am supraviețuit și am ieșit de acolo încă mai puternică și curată, și cu gândurile mai puternice, vă spun sincer. Dacă e omul rău și criminal, el în închisoare devine mai rău, dar dacă era bun din start, închisoarea nu strică pe nimeni”, a declarat Olga Bondarciuc pentru Ziarul de Gardă.

În aceeași zi, aceasta a fost audiată și a fost plasată în arest preventiv. Și tot în aceeași zi, în baza hotărârii Colegiului disciplinar al notarilor, fostul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a semnat ordinul prin care i-a fost retrasă licența de notară. La 21 octombrie 2022, PCCOCS a anunțat că a trimis în judecată dosarul Olgăi Bondarciuc.

Olga Bondaciuc, la Judecătoria Buiucani. Sursa foto: ZdG

Am discutat cu Olga Bondarciuc înainte de ședința de judecată din 5 iunie 2023. Ea s-a declarat nevinovată și s-a plâns că nu-și poate găsi de lucru. „Nu pot să mă angajez nicăieri. Chiar caut de lucru să mă angajez undeva și nu mă acceptă. Scrieți «Fostă notar caută de lucru, orice lucru!» Rămân sub control judiciar cu mare drag, rămân în țară, frecventez toate ședințele și în calitate de martor, și pe alte dosare. Nu aveți ce retrăi că o să fie ceva nu după lege. Tot normal!”, scrie Ziarul de Gardă.

Ea mai spune că nu cunoaște unde se află fostul său client, Vladimir Plahotniuc și că nu comunică cu el: „Eu nu comunic cu el și este o întrebare uimitoare”. 

Vă amintim că pe 15 iulie 2022, Olga Bondarciuc a fost extrădată autorităților moldovenești, după ce a fost reșinută la Bruxelles, în septembrie 2021, la aproape patru luni după ce a fost dată în urmărire internaţională. 

Notara a fost extrădată și predată inițiatorului căutării, Direcția cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției, în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. 

În solicitarea Inspectoratului General de Poliţie, adresată Secretariatului General al OIPC Interpol, se menționa că Olga Bondaricuc „activa în calitate de notar și acționa în interesele organizației criminale, creată și condusă de către Plahotniuc Vladimir, fiind pusă sub învinuire pentru comiterea falsului în acte publice și declarație mincinoasă”.

Cu o zi mai devreme, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a semnat ordinul prin care notarei i-a fost retrasă licența. 

Pe 30 august 2022, notara a scăpat de arest preventiv. Numele Olgăi Bondarciuc figurează în raportul Kroll 2, notara fiind unul dintre acţionarii Unibank după ce a împrumutat câteva milioane de lei. Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc. Notara a declarat că toate actele pe care le-a emis au fost  conforme legislației în vigoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *