Criza

Oligarhii ruși din Cipru vor sărăci

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au convenit, sâmbătă, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro şi la 9,9% pentru cele care depăşesc acest prag.

Fondurile ruseşti care vor fi probabil afectate se situează la 15,4 miliarde de euro, a estimat Aksakov, în timp ce ediţia rusească a revistei Forbes a înaintat o estimare mult mai ridicată, de până la 35 miliarde de euro.

"Ruşii au pierdut până la 3,5 miliarde de euro într-o singură zi. Ştirea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a stârnit panică în rândul ruşilor foarte bogaţi", se arată într-un editorial postat pe site-ul Forbes Rusia.

Potrivit Interfax, vicepreşedintele asociaţiei băncilor regionale din Rusia, Alexander Khandruiev, a sugerat ca Moscova să negocieze un acord cu Cipru pentru a reduce sau chair elimina taxa, în schimbul unui nou ajutor financiar. Ministrul de Finanţe cipriot, Michalis Sarris, urmează să viziteze Moscova în această săptămână.

Rusia a împrumutat Ciprului 2,5 miliarde de euro în 2011. Guvernul de la Nicosia a cerut un nou ajutor financiar de cinci miliarde de euro, însă Rusia a refuzat, afirmând că este responsabilitatea UE să ajute financiar insula.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *