Criza

Oligarhii ruși din Cipru vor sărăci

Miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au convenit, sâmbătă, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro şi la 9,9% pentru cele care depăşesc acest prag.

Fondurile ruseşti care vor fi probabil afectate se situează la 15,4 miliarde de euro, a estimat Aksakov, în timp ce ediţia rusească a revistei Forbes a înaintat o estimare mult mai ridicată, de până la 35 miliarde de euro.

"Ruşii au pierdut până la 3,5 miliarde de euro într-o singură zi. Ştirea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a stârnit panică în rândul ruşilor foarte bogaţi", se arată într-un editorial postat pe site-ul Forbes Rusia.

Potrivit Interfax, vicepreşedintele asociaţiei băncilor regionale din Rusia, Alexander Khandruiev, a sugerat ca Moscova să negocieze un acord cu Cipru pentru a reduce sau chair elimina taxa, în schimbul unui nou ajutor financiar. Ministrul de Finanţe cipriot, Michalis Sarris, urmează să viziteze Moscova în această săptămână.

Rusia a împrumutat Ciprului 2,5 miliarde de euro în 2011. Guvernul de la Nicosia a cerut un nou ajutor financiar de cinci miliarde de euro, însă Rusia a refuzat, afirmând că este responsabilitatea UE să ajute financiar insula.

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.