Actualitate

Omagierea lui Gavriil Musicescu, împiedicată de autoritățile din Ismail

Potrivit unui comunicat semnat de Anatol Popescu, preşedintele Asociaţiei „Basarabia” din Ismail, deja de două ori autoritățile locale au refuzat să aloce spațiu pentru desfășurarea unui concert în cinstea renumitului compozitor, a reformatorului artei corale ortodoxe, profesorului și muzicologului Gavriil Musicescu, născut la Ismail.

„Asociația Național-Culturală „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa își declară îngrijorarea cu privire la atitudinea unor funcționari publici și a autorităților locale din Ismail în domeniul respectării drepturilor minorităților naționale în orașul basarabean. Mai mult, autoritățile locale neglijează și manifestările de comemorare a renumitelor personalități născute în orașul de pe Dunăre”, se arată în comunicatul asociației.
Concertul cu intrarea liberă urma să fie susținut de Corul Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iași, iar aportul organizatoric și financiar al manifestării aparține statului român, prin Institutul Cultural Român. Însă, în răspunsurile din 21.02 și 04.03.2013, primarul orașului refuza alocarea lăcașului cultural „din cauza pregătirilor manifestărilor locale, în aceeași perioadă”. „Motivul ar fi serbarea, în ziua de sâmbătă, 23 martie, a 65 de ani ai Palatului Culturii. Așadar, în concepția autorităților, un concert gratuit în memoria renumitului fiu al orașului Ismail nu se încadrează în „manifestările locale” nici după 110 ani de la trecerea în neființă?! În fapt, șeful direcției de cultură Luzanov a neglijat ziua liberă de duminică, 24.03, asupra căreia am convenit în prealabil cu directoarea Palatului Culturii. Ni se propunea în scrisorile de răspuns desfășurarea concertului „în alte localuri, în care ar putea fi primit publicul spectator”, primarul orașului fiind conștient că un asemenea local în oraș pur și simplu nu există”, mai adaugă preşedintele Asociaţiei „Basarabia” în comunicatul remis.

Acesta intenționează să mai înainteze o cerere către primarul orașului Ismail în ce privește acordul său pentru desfășurarea în anul de grație 2013, în localul Palatului Culturii „T. Șevcenko”, a unui concert de comemorare a ismaileanului Gavriil Musicescu.

Ioan Popescu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *