Sănătate

OMS ateționează asupra unui nou factor cancerigen

Cercetătorii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au anunţat recent că cafeaua şi ceaiul din plante, consumat la temperaturi normale, nu cauzează cancer. În schimb, consumul de băuturi fierbinți ar putea duce la cancer de esofag, anunță OMS.

Concluzia a fost făcută după ce 23 de oameni de ştiinţă de la Agenţia Internaţională OMS pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) au revizuit mai mult de o mie de studii despre cafea şi relaţia acestui produs cu cancerul. În urma analizei, specialiștii au ajuns la următoarea concluzie – „au existat dovezi inadecvate care să confirme vreo legătură dintre cancerele genitate şi consumul excesiv de cafea".

Echipa nu a oferit prea multe detalii despre ce înseamnă „temperaturi extrem de calde”, ei au sugerat că băuturile precum cafeaua şi ceaiul trebuie consumate la „temperatura de servire”. De altfel, temperatura de servire este de aproximativ 65 de grade Celsius.

Cercetătorii cred că cancerogenitatea cafelei nu creşte odată cu temperatura. Motivul pentru care apare cancerul ar fi de fapt opărirea repetată a gâtului. Specialiștii cred aceasta ar fi o explicație a apariției cancerului de esofag.

„Aceste rezultate sugerează că consumul de băuturi foarte calde este o cauză probabilă a cancerului esofagian şi că temperatura este mai degrabă responsabilă de acest lucru decât băuturile consumate”, a declarat directorul IARC, Christopher Wild.

e-sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *