Internațional

OMS cere Chinei un acces total pentru a stabili originea Covid-19

Directorul Organizației Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus se declară pregătit să trimită în China o nouă misiune de experţi care să descopere originea Covid-19 şi cere, într-un interviu acordat Financial Times (FT), un ”acces total”, în contextul în care comunitatea internaţională nu a reuşit deocamdată să stabilească cu certitudine originea virusului SARS-CoV-2, relatează Stiripesurse.

”Exercităm presiuni asupra Chinei să ofere un acces total şi cerem ţărilor să ridice această problemă în cadrul reuniunilor bilaterale (prin care să îndemne Beijingul) să coopereze”, declară Tedros Adhanom Ghebreyesus publicaţiei britanice.

El anunţă că OMS a cerut deja Chinei ”în scris” ”să ne furnizeze informaţii şi suntem pregătiţi să trimitem o echipă dacă ea ne permite acest lucru”. Comunitatea internaţională nu a reuşit, pentru moment, să stabilească cu certitudine originea covid-19. Primele cazuri au fost depistate în China, la sfârşitul lui 2019, la Wuhan.

Două teorii se înfruntă cu privire la originea bolii – o scăpare dintr-un laborator în care aceste virusuri erau studiate sau un animal care a infectat persoane care frecventau o piaţă locală. O echipă de specialişti – sub egida OMS şi însoţită de colegi chinezi – a anchetat în China la începutul lui 2021.

Într-un raport comun. ei au privilegiat ipoteza transmiterii la om a virusului puternic contagios de către un animal, care a jucat rolul de intermediar între liliac şi om, poate într-o piaţă în oraşul chinez.

Directorul OMS a declarat, după aceea, că ”toate ipoteze rămân pe masă”. Nicio echipă nu a putut să se întoarcă în China, iar reprezentanţi ai OMS au cerut în numeroase rânduri date suplimentare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a anunţat în mai multe rînduri că OMS nu intenţionează să abandoneze căutările şi a îndemnat în mai multe rânduri Beijingul ”să dea dovadă de transparenţă în împărtăşirea datelor, să efectueze anchetele necesare şi să să împărtăşească rezultatele”.

OMS a ridicat, în martie, nivelul maxim al alertei de pandemie.

Cu ajutorul vaccinurilor, al imunităţii dobândite în urma unei contaminări şi unor tratamente mai bune, virusul este mai bine controlat în prezent, în pofida faptului că, odată cu venirea toamnei, infecţiile se află din nou în creştere în emisfera nordică şi au apărut noi variante.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nu o sa le permita nimeni un acces total la datele si in laboratoarele din Wuhan.
    Prietenii stiu de ce !
    Acolo se afla laboratoarele armatei chineze pentru razboi chimic si bacteriologic.
    Q.E.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *