Externe

OMS își închide o parte din activitatea din Rusia

Biroul european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) va examina săptămâna viitoare un proiect de rezoluţie depus de majoritatea ţărilor membre prin care se solicită închiderea unui birou regional specializat al OMS la Moscova, după invazia rusă în Ucraina, relatează AFP.

Proiectul a fost susţinut de 43 de ţări membre ale OMS din Europa (din care fac parte 53 de ţări, inclusiv câteva foste republici sovietice din Asia Centrală), va fi discutat în cadrul unei reuniuni de două zile a biroului european al OMS, care va începe pe 10 mai, a mai precizat vineri organizaţia.

Războiul din Ucraina are „efecte extrem de devastatoare asupra sistemului de sănătate din Ucraina”, se arată în proiectul de rezoluţie, care condamnă „agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile asupra unităţilor sanitare”, conform Agerpres.

De asemenea, proiectul de rezoluţie solicită să se ia în considerare posibilitatea relocării Biroului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Netransmisibile, care are în prezent sediul la Moscova, într-o altă ţară.

Biroul OMS din Rusia va rămâne însă deschis.

Rezoluţia cere, de asemenea, „suspendarea temporară” a tuturor reuniunilor, conferinţelor şi seminariilor din Rusia, inclusiv a reuniunilor tehnice, până când se va ajunge la „o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina, iar Rusia îşi va retrage trupele din această ţară”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *