Cultură

Omul care-și adună Neamul în inimă…

De aceea majoritatea, pur și simplu, își duc destinul, aflându-și rostul doar în clipa pe care o trăiesc. E și firesc, e și lumește! Pe când oamenii de creație, înzestrați cu o sensibilitate aleasă, sunt marcați de simțul datoriei față de Creator, față de baștină, de părinți, față de străbuni, de înaintași, dar și de o responsabilitate accentuată față de sine. Astfel, aceștia caută mereu prin harul lor să fixeze pe pânza invizibilă a istoriei toate trăirile care le aparțin, dar, mai ales, cele legate de neamul lor. E minunat, cred eu, și firesc să existe asemenea hărăziți (aleși), care să nu permită ca uitarea să crească asemeni unui zid impenetrabil în calea generațiilor ce vin și se trec…

Nu știu dacă domnul Gheorghe Marin – omul din Lumea Cărților (astfel l-am botezat), s-a hotărât, conștient sau din voința Cuiva, să transmită (cât mai e printre ai săi) în scris – testamentar, experiența de o viață, fixând astfel tot ce-a acumulat pe parcursul vieții sale. O fi și acesta un fel de angajament în slujba memoriei! Sau, poate, intuiția l-a îndemnat s-o facă?! Astfel că, de mai mulți ani stă la masa de gândire (cum se exprima Alexei Marinat) și scrie. Pentru toți – pentru vârstnici și pentru copii: și celor mari, și celor mici dăruindu-le câte cinci cărți.

Realmente, domnul Gheorghe Marin este marcat de destinul acestui spațiu românesc (trecând cu demnitate printr-un regim care i-a îngenuncheat pe mulți); este pătruns până în adâncul ființei sale de toate momentele cruciale care au decis soarta acestui neam înjumătățit (trăind o dramă în familie pentru care nu există cuvinte și nici leac de alinare – pierderea copiilor dragi: Doina și Ion…). Scriitorul Gh. Marin ajunge să înregistreze cu multă măiestrie în cronica timpului pagini inedite din destinul Neamului românesc.

Cea mai recentă lucrare – „Rotonda falnicilor tei”, apărută în 2012 la Editura „Pontos”, este o carte deosebită, o mărturisește chiar autorul: „Este dedicată confraților mei scriitori și editori, pentru eforturile susținute în crearea și promovarea valorilor culturii și istoriei noastre românești, care ne definește ca Neam”. Cartea cuprinde două capitole despre Talente și Destine de înaintași și contemporani ai Neamului Românesc. Începând de la preotul- poet Alexei Mateevici, scriitorul creionează portretele mai multor personalități notorii: Mihail Sadoveanu (pe care îl descrie într-o ipostază mai puțin cunoscută de cititori, ca poet), Vasile Militaru (care este un dascăl-martir și care a tălmăcit în versuri Psalmii biblici, consacrându-și întreaga viață educației spirituale). Gh. Marin scrie cu multă dragoste despre înaintași, cu un sentiment de profundă recunoștință, considerându-i adevărate călăuze care au așternut punți pentru acei care-i urmează, spre a le asigura trecerea peste cumpenele ce li se vor ivi în cale. Dumnealui se bucură sincer de realizările colegilor, prietenilor (sentiment care nu-i este dat oricui!). Dovadă fiind al doilea capitol al cărții consacrat contemporanilor. Aici domnul Marin „adună” oameni foarte diferiți, unii deja trecuți într-o altă dimensiune (Emil Loteanu, Gheorghe Vodă, Victor Teleucă), alții abia lansați pe arena prezentului ca personalități, dar pe fiecare protagonist al cărții sale autorul l-a prezentat, dezvăluindu-i frumoasele, dar ascunsele virtuți. Astfel ca lumea să vadă și să aprecieze omul în lumina cea adevărată. Până și coperta cărții sugerează mesajul transmis de autor: e o „Masă a tăcerii”, la care Constantin Brâncuși a adunat Neamul… Scriitorul Gh. Marin și-a adunat la această masă a tăcerii oamenii dragi sufletului (cei din Ieri și din Azi). N-a fost accidentală nici aprecierea înaltă de care s-a bucurat „Rotonda falnicilor tei” la Salonul Internațional de Carte organizat de Biblioteca Națională – în cadrul concursului „La Masa Tăcerii” lucrarea a fost premiată!

Multe aș putea spune despre acest om deosebit. Păstrez pentru domnul Gheorghe și doamna Eugenia MARIN un sentiment de profundă recunoștință. Sentiment pentru care nu am cuvinte… Am impresia că această familie a plătit (pentru noi toți) cu ce avea mai scump – în numele viitorului acestui spațiu românesc rupt de Țară.

Domnul Gheorghe Marin este Lucrător Emerit al Culturii, este deținător al Medaliei Meritul Civic… Știu. Dar cred că acest om merită mult mai mult! Poate nici nu există o apreciere demnă de această familie care a dăruit neamului doi clopotari-martiri: DOINA și ION ALDEA-TEODOROVICI.
Pentru că domnul Marin a venit în lumea asta în zodia balanței, la 2 octombrie (veacul trecut!) și, iată, suntem în această zodie autumnală, eu îi urez sănătate, lumină în suflet și inspirație…

Cu tot dragul,
Claudia Partole


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *