Social

Omul de afaceri, Adrian Nichifor rămâne după gratii. Judecătorii au respins cererea

Omul de afaceri Adrian Nichifor, condamnat în 2011 la 17 ani de închisoare pentru omorul fratelui fostului şef al poliţiei din Nisporeni, rămâne în continuare după gratii. Decizia irevocabilă a fost pronunțată astăzi de Curtea de Apel Bălți. Judecătorii au respins cererea lui Adrian Nichifor, cu privire la aplicarea actului de amnistie, transmite Realitatea.md.

Avocatul învinuitului, Ilie Gâlcă, a declarat că va ataca decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

„Toate demersurile apărării care au fost înaintate au fost abuziv respinse. Cauza a fost examinată fulgerător, cu o viteză de neconceput pentru sistemul judecătoresc al Republicii Moldova. Este un dosar politic, este influența politicului aici sută la sută”, a declarat Ilie Gîlcă, avocat.

Vă amintim că omul de afaceri Adrian Nichifor, condamnat la 17 ani pentru omor, a fost eliberat marţi, 22 decembrie, printr-o decizie a Judecătoriei Soroca prin care i-a fost aplicată amnistia pentru cei 4 ani şi 3 luni rămaşi până la ispăşirea pedepsei. Bărbatul nu a fost însă nicio clipă la libertate. La câteva ore după ce a fost pronunţată decizia, Adrian Nichifor a fost reţinut din nou pentru corupţie activă, transmite Anticoruptie.md.

Victoria Lupei, soţia condamnatului, a declarat că cei din administraţia Penitenciarului nr.6 au avut un comportament brutal faţă de ea, iar seara, pe la ora 20:00 soţul ei a fost scos cu un automobil din închisoare.

Femeia a mai precizat că cei din administraţia închisorii i-au spus că bărbatul a fost reţinut pentru tentativă de mituire a unui judecător, iar nu demult a aflat că reţinerea soţului ei are legătură cu dosarul intentat pentru presupusa tentativă de mituire a unei angajate de la Penitenciarul nr.15.

„Reţinerea este ilegală, iar dosarul cu mituirea este fabricat. Cineva urmăreşte scopul ca Adrian să nu fie eliberat. Nu au ţinut cont nici de decizia instanţei. Atât de la Penitenciarul nr. 15, cât şi de la Penitenciarul nr.6 mi-au şoptit că ordinul verbal vine de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Da, eu înţeleg că soţul meu a greşit, că a comis o crimă gravă, dar el a răspuns pentru asta şi continuă să răspundă. De ce nu se permite aplicarea legii? Să meargă atunci şi să-l execute în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, ne-a declarat femeia.

Adrian Nichifor este învinuit de procurorii anticoruţie că i-ar fi promis o recompensă de la 3000 la 5000 de euro psihologului Tatiana Grecu de la Penitenciarul nr.15 ca să-i atribuie calificativul „mediu” al riscului de recidivă după ce i-a atibuit calificativul „ridicat”. Dosarul a fost trimis în instanţă în luna septembrie, iar prima şedinţă de judecată a fost programată pentru data de 26 ianuarie 2023.

Amintim că în 2015, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, l-a condamnat pe Nichifor la 17 ani de puşcărie pe motiv că, în aprilie 2010, l-a împuşcat pe Iurie Pârlici, fratele fostului comisar al poliţiei din Nisporeni.

Curtea de Apel Chişinău i-a tăiat 12 ani din pedeapsă. Ulterior, Curtea Supremă de Justiţie a întors dosarul la rejudecare şi i-a fost restabilită pedeapsa de 17 ani de închisoare.

Adrian Nichifor figurează și în alt dosar. Pe 25 noiembrie 2021, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus reluarea urmăririi penale pe dosarul „7 aprilie” 2009 în urma unei sesizări a deputatului Lilian Carp. Demersul lui Robu are la bază declarațiile finului lui Adrian Nichifor, Boris Sprâncean, precum că în casa nașului său a văzut arme care urmau să fie folosite împotriva protestatarilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *