Actualitate

Omul de afaceri rus Gherman Gorbunțov NU va fi extrădat autorităților de la Chișinău

Judecătorul de la Curtea Magistraţilor din Westminster care instrumentează cazul a hotărât că autoritățile de la Chișinău nu au putut da asigurări că lui Gherman Gorbunțov i se vor respecta prevederile articolului trei din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Articolul în cauză prevede că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”, titrează dailymail.co.uk.

Procurorii britanici au primit scrisoarea de la autoritățile moldovenești, însă, potrivit avocatului lui Gorbunțov, Alun Jones, aceasta a venit prea târziu și nu răspunde exact la întrebările solicitate. Mai mult, experți au confirmat „condițiile groaznice” în care se află închisorile moldovenești.

Potrivit lui Gorbunțov, Curtea engleză a luat o decizie corectă. „Pot să spun un singur lucru, sistemul de justiție din Marea Britanie este corect și echitabil. Anchetatorii și detectivi au făcut mai mult decât am sperat”, a declarat acesta.

„Guvernul Republicii Moldova a promis 500.000 de lire sterline celui care mă va aduce într-un sac pentru cadavre. Omul care a încercat să mă omoare candidează acum la funcția de președinte în Republica Moldova. El ar putea deveni cel mai puternic om din țară. Cel care m-a împușcat a fost arestat și se află acum în România, unde este acuzat de alte omoruri”, s-a arătat convins Gorbunțov.

Reamintim că, Gherman Gorbuntov controla UniversalBank din 2008. În luna august 2011, un mesaj anonim anunța despre faptul că la UniversalBank a vut loc o tranzacție cu 78% din acțiunile acesteia la secția de tranzacţii directe a bursei. Gorbunțov a organizat o conferință de presă spunând că este victima unui atac raider.

La câteva zile, Renat Usatîi, noul acționar majoritar, a organizat o conferință de presă. Acesta l-a acuzat atunci pe Gorbunțov, că pe timpul șefiei sale la UniversalBank, prin această bancă se spălau zilnic cca 5-10 milioane de dolari. Potrivit lui Usatîi, acesta ar fi intrat legal în posesia celor 78%.

La începutul lui 2012, Procuratura moldovenească anunța că milionarul rus, Gherman Gorbunţov, acţionarul majoritar al Universalbank este anunţat în căutare generală de către autorităţile din Republica Moldova.

La 23 martie 2012 presa engleză a anunțat că fostul șef al băncii comerciale Universalbank a fost grav rănit la Londra, după ce a fost împușcat de 6 ori. Ulterior, acesta a fost luat sub protecție la Londra. Procuratura Generală a trimis în Marea Britanie o solicitare cu privire la extrădarea fostului proprietar al băncii falimentare Universalbank, Gherman Gorbunţov.

sursa: dailymail.co.uk/unimedia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *