Spectacole

Omul săptămânii: Leo Rudenco, actor de teatru și cinema

S-a născut la 16 septembrie 1976, în satul Găvănoasa, raionul Vulcănești.

Leo Rudenco a absolvit clasa lui Vitalie Rusu și a lui Veniamin Apostol în anul 1999 și s-a evidențiat în teatru începând cu primele roluri. A debutat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” cu rolul lui Mowgli, în regia lui Mihai Fusu, după care au urmat alte roluri importante în spectacole de Mihai Fusu, Ilie Todorov, Alexandru Cozub și Silviu Silvian Fusu.

Aprecierile nu au întârziat să apară. Astfel, în 2002 a luat Premiul municipal al tineretului pentru merite deosebite în domeniul artei, iar în 2007, la Festivalul Național de dramaturgie – Premiul pentru cel mai bun actor în rolul lui Voin din „Povești de familie”. Mai mult, în 2012 i-a fost conferit titlul de Artist Emerit.

A efectuat turnee în mai multe țări ale lumii: România, Franța, Germania, Italia, Rusia, Belarus, Ucraina, Egipt, Austria, Ungaria ș.a. A interpretat și roluri episodice alături de maeștri ai cinematografiei din România, Italia, Rusia, Canada, Ucraina.

Leo Rudenco este cunoscut și pentru filmele în care a jucat, pelicule precum „Talpa lui Ahile" (2000), regia I. Talpă, „Taina domnişoarelor de pension” (2004), regia Alexandru Vasilache, „Ogni Pritona” (2007), regia A. Gordon, Moscova ș.a.

Cea mai recentă lucrare în care s-a evidențiat este spectacolul „Copiii foametei. Memorii”, bazat pe romanul cu același nume, scris de Alexei Vakulovski, apreciat atât la nivel național, cât și internațional.

Echipa TIMPUL îl felicită cu ocazia zilei sale de naștere și îi urează inspirație, tenacitate și curaj pentru a-și continua activitatea artistică în Republica Moldova și pentru a duce renumele țării peste hotarele ei. La Mulți Ani, Leo Rudenco! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *