Actualitate

Omul săptămânii: Valentin Delinschi, actor

Sensibilitatea şi inteligenţa nativă se proiectează în orice creaţie scenică a acestui talentat artist, pentru care profesia de actor devine un ritual al existenţei sale în parametrii scenei şi dincolo de ea. Are o capacitate rară de transfigurare totală, excelând cu măiestrie de la un rol la altul. Se produce în filme artistice de scurtmetraj, în emisiuni şi spectacole ale Teleradiodifuziunii naţionale, în special, în cele de divertisment.
În perioada 1980-1985 studiază la Academia de Teatru şi Film Şciukin, de pe lângă Teatrul Academic „E. Vahtangov” din Moscova. Ulterior și-a început activitatea profesională la Teatrul „Luceafărul” din Capitală.

A jucat pe scenele teatrelor „Ginta Latină” din Chișinău, „A. Mureşanu”din or. Sf. Gheorghe, România, iar din 1993 este actor la Teatrul „Satiricus I.L. Caragiale”.
În activitatea sa profesională a jucat roluri ca Fileus din „Hercule” de Fr. Durrenmatt, amantul în „Triunghiul păcatului” de Tudor Muşatescu, Lycast din „Căsătorie cu de-a sila” de J.B.P. Moliere, elevul din „SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, Puiu din „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, Ionescu din „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale și alte roluri impresionante.
În anul 2010 i-a fost conferit titlul de Artist Emerit al Poporului.

Cu ocazia zilei de naștere redacția TIMPUL îi urează La Mulți Ani și multă inspirație în aducerea în scenă a rolurilor excepționale datorită talentului său admirabil.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *