Internațional

ONG: Țările G20 nu și-au ținut promisiunea de a lupta contra corupției

Între 800 de miliarde și 2.000 miliarde de dolari sunt bani spălați în fiecare an, de multe ori printr-o rețea complexă de structuri anonime, subliniază Transparency în studiul său, cu câteva zile înaintea summitului anual al șefilor de stat și de guvern din G20 în stațiunea Antalya din sudul Turciei.

"Luați orice scandal de corupție recent — Petrobras, FIFA… — și veți constata că o întreprindere secretă a fost folosită pentru a da mită, muta sau ascunde bani furați", a constatat directorul general al ONG-ului, Cobus de Swardt.

Țările G20 au promis la summitul de anul trecut de la Brisbane (Australia) "să desființeze structura legală ce permite companiilor, trusturilor și altor entități legale anonime… să transfere și să ascundă bani de multe ori furați", amintește Transparency în raportul său.

Un an mai târziu, "țările sunt rămase în urmă în aspectele cele mai esențiale ce permit să se afle cine este cu adevărat în spatele unei companii", constată ONG-ul. "Doar două țări (din G20), India și Marea Britanie, cer companiilor să se înregistreze și să actualizeze informațiile privind proprietarul lor real", adaugă Transparency.

Și în șapte țări, agenții imobiliari încă nu trebuie să cunoască identitatea reală a persoanelor care cumpără sau vând, denunță ONG-ul.

"Sute de miliarde de dolari în bunuri imobiliare la Londra și New York au proprietari secreți", notează raportul.

SUA și China sunt printre cei mai proști elevi, le arată cu degetul Transparency, clasându-le în categoria "structură slabă", penultima treaptă dintr-un clasament ce are cinci.

Numai Marea Britanie, care a adoptat recent o legislație stabilind un registru centralizat și public de beneficiari efectivi ai societăților, ar putea face viața dificilă "corupților care vor să-și ascundă banii", potrivit ONG-ului.

sursa. agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *