Ultima oră

ONG-urile de media sunt îngrijorate că CSM limitează accesul mass-media la informaţie în instanțele de judecată

Regulamentul a fost propus pentru discuţie în instanţele de judecată şi nu a fost remis către consultare societăţii civile, care s-a autosesizat, considerând de datoria ei să reacţioneze. „Din păcate, proiectul noului regulament conține multe deficiențe și va îngreuna comunicarea dintre jurnaliști și instanțele de judecată, ceea ce ar duce inevitabil la diminuarea gradului de încredere din partea publicului larg în actul justiției. Instanţele de judecată nu pot funcţiona într-un vid, ferite de ochii presei, mai ales în dosarele cu elemente de notorietate.

În cazul în care va fi adoptat în forma propusă iniţial, noul regulament va îngrădi dreptul instituțiilor mass-media la obținerea rapidă a informației de interes public, ori va favoriza oferirea selectivă a informației reieșind din motive subiective”, se arată în mesajul reprezentanților ONG-urilor.
De asemenea, aceștia propun unele ajustări la proiectul Regulamentului înaintat pentru discuții, care ar permite tuturor jurnaliștilor să obțină informații, fără a fi discriminați. „Organizațiile neguvernamentale semnatare și-au exprimat speranța că propunerile conținute în prezentul apel vor fi luate în considerare și că se vor regăsi în textul documentului final”. Semnatarii acestui Apel sunt reprezentanții instituțiilor: Centrul pentru Jurnalism Independent; Asociația Presei Independente; Asociația Presei Electronice; Centrul de Investigații Jurnalistice; Centrul Tînărului Jurnalist; Centrul „Acces-info”.

Propunerile, sugestiile, obiecțiile pot fi expediate până pe 1 august 2013. Proiectul prevede că Serviciul de presă al fiecărei instanțe de judecată furnizează informaţii publicului şi mass-media în limitele cadrului stabilit de lege, obiectiv şi competent, în timp rezonabil. Informația poate fi oferită verbal sau în scris. În același timp, în proiect se menționează că solicitarea verbală poate fi oferită la telefon doar în cazurile în care serviciul colaborează de mai multă vreme cu reprezentantul concret al mass-media, acesta este credibil şi este convins că informaţia nu va fi denaturată, în anumite scopuri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *