Actualitate

Onişcenko: Piaţa rusă NU va fi deschisă imediat pentru vinurile moldoveneşti

Medicul sanitar principal de stat a adăugat că nu este vorba despre o decizie privind accesul băuturilor alcoolice moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse, ci despre paşii următori care trebuie să fie întreprinşi pentru revenirea acestora pe piaţa rusă.

„Experţii au avut scopuri concrete. Revenirea lor este programată pentru vineri. După aceasta poate să fie aprobată o hotărâre referitoare la paşii următori în această direcţie. Nu despre acces, ci paşii următori”, a spus Onişcenko.

Anterior, şeful Rospotrebnadzor declara că trimiterea unei inspecţii ruse în Moldova este un pas înainte în realizarea înţelegerilor la care a ajuns cu Ministerul Agriculturii.

Experţii Rospotrebnadzor au inspectat joi Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Vinurilor. Ei s-au abţinut de la aprecieri sau declaraţii privind rezultatele controlului. Inspecţia sanitară rusă a exprimat rezerve faţă de activitatea Centrului, acreditat de Rospotrebnadzor, pe parcursul ultimului an, în particular, pentru faptul că, „în baza protocolului întreprinderii de stat „Centrul naţional de verificare a calităţii producţiei alcoolice”, de la începutul anului au fost livrate pe piaţa rusă doar 0,43 la sută din totalul exporturilor”.

Autoritatea abilitată să monitorizeze situaţia produselor alcoolice reproşa Ministerului Agriculturii din Republica Moldova că nu ia măsuri în vederea creării unui sistem naţional de control al calităţii producţiei, care a fost una din condiţiile principale pentru reluarea exporturilor de produse vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă. Rospotrebnadzor insistă asupra creării unui sistem de stat de verificare a calităţii producţiei, în timp ce Ministerul Agriculturii a delegat mai multe prerogative sectorului privat.

Livrările de băuturi alcoolice din Republica Moldova pe piaţa rusă au fost pe deplin stopate, printr-un ordin al şefului inspecţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Ghennadi Onişcenko, din 10 septembrie.

La 4 octombrie, Onişcenko a declarat că vinurile moldoveneşti ar putea să revină pe piaţa rusă, dar există riscul că nu pe mult timp. El a lăsat să se înţeleagă că după parafarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în luna noiembrie, procesul de export al băuturilor alcoolice pe piaţa rusă va fi readus „la punctul zero” şi că problema livrărilor va fi examinată de la început.

MOLDPRES 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *