Internațional

ONU cere statelor membre să contribuie cu 1 miliard de dolari pentru a ajuta milioane de oameni afectați de cutremurul din Turcia și Siria

Organizaţia Naţiunilor Unite le cere statelor membre să contribuie cu 1 miliard de dolari pentru a-i ajuta pe milioanele de oameni afectaţi de cutremurul de luni, 6 februarie, soldat cu peste 42.000 de morţi în Turcia şi Siria, relatează Dpa și Agerpres.

”Astăzi Naţiunile Unite lansează un apel umanitar de 1 miliard de dolari pentru populaţia Turciei care suferă de pe urma celor mai devastatoare seisme care au lovit ţara în ultimul secol”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Circa 5,2 milioane de oameni au nevoie de aceste fonduri care urmează să susţină eforturile umanitare în domeniile securităţii alimentare, protecţiei, educaţiei, asigurării apei şi de adăpost, a mai menţionat el.

”Turcia găzduieşte cel mai mare număr de refugiaţi din lume şi a arătat ani la rând o enormă generozitate faţă de vecinii săi sirieni”, a amintit secretarul general al ONU, adăugând că ”acum este timpul ca lumea să susţină poporul Turciei, aşa cum şi ei au fost solidari cu alţii când au avut nevoie de asistenţă”.

”Oamenii suferă şi nu este timp de pierdut”, a insistat Guterres, reiterându-şi apelul către comunitatea internaţională de a finanţa ”acest efort critic în răspuns la unul din cele mai mari dezastre naturale ale vremurilor noastre”.

În paralel cu apelul ONU, Federaţia internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi-a triplat la rândul său apelurile la finanţare de urgenţă pentru Siria şi Turcia, potrivit secretarului general al federaţiei.

”Aş dori să anunţ că majorăm fondurile de urgenţă la 650 de milioane de franci elveţieni (215 milioane de dolari) pentru cele două ţări, 200 de milioane pentru Siria şi 450 de milioane pentru Turcia”, a declarat presei Jagan Chapagain, pe aeroportul internaţional din Beirut, între o vizită în Siria şi cea din Turcia.

Potrivit acestuia, planul iniţial prevedea 80 de milioane de franci pentru Siria, iar pentru Turcia 120 de milioane.

De asemnea, Guterres a atenţionat că actuala criză, care vine peste războiul de 12 ani din Siria, va dura mai mult de câteva luni şi impactul asupra oamenilor va fi resimţit de asemenea o perioadă îndelungată. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *