Externe

ONU cere statelor UE să ia “angajamente concrete” în legătură cu criza refugiaților

Liderii europeni au avut discuții aprinse în primele ore ale dimineții de vineri în legătură cu gestionarea crizei din Marea Mediterană, ajungând la un plan privind împărțirea responsabilității în legătură cu persoanele disperate care fug de război și de sărăcie din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

În cele din urmă, ei au ajuns la un acord privind un plan care vizează preluarea ‘voluntară’ a 60.000 de refugiați și oferind o excludere în cazul Ungariei, care a descris anterior planul ca fiind absurd, și a Bulgariei, una dintre cele mai sărace țări din UE.

‘Acesta este în mod clar un pas important pe calea găsirii de răspunsuri la această criză, însă, în mod clar, trebuie făcut mult mai mult, inclusiv abordarea cauzelor care se află la baza acestei situații’, a declarat Adrian Edwards, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.

Ținând cont de acordul de relocare a 40.000 de solicitanți de azil aflați în prezent în Italia și Grecia, care au nevoie de protecție internațională, ‘participarea tuturor statelor membre va fi cheia succesului’, a mai spus el.

‘În ceea ce privește propunerea de relocare la nivelul UE a 20.000 de refugiați, UNHCR îndeamnă statele membre să ia angajamente concrete pentru atingerea acestui obiectiv’, a spus Edwards. ‘Este nevoie de un răspuns comun în Europa asupra priorității pe care o reprezintă solicitările de azil’, a mai spus el.

Planul a fost conceput ca un răspuns de urgență la tragedia celor 2.000 de imigranți care au murit în Marea Mediterană în acest an, însă a fost umbrit de divergențe, în special în Europa de Est.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *