Opinii și Editoriale

George Damian: Putin recunoaște că armata rusă nu și-a îndeplinit misiunea în Ucraina

De principiu Putin admite că forțele ruse trimise în Ucraina nu reușesc să îndeplinească misiunea încredințată. Soluția anunțată de el este mărirea numărului de trupe și echipamente ruse trimise în Ucraina pentru „eliberarea Novorossiei”.

Modul de desfășurare a luptelor din Ucraina îmi amintește de bătălia de la Verdun (21 februarie – 18 decembrie 1916). Planul generalului von Falkenheyn era să-i atragă pe francezi într-o capcană în care aceștia să-și angajeze toate rezervele care să fie tocate sistematic – în cuvintele lui „să-i facă pe francezi să sângereze până mor”. Cam același lucru se întâmplă în Ucraina: forțele ruse sunt tocate sistematic fără să își atingă obiectivele stabilite (demilitarizare – anihilarea forțelor ucrainene, denazificare – schimbarea guvernului de la Kiev).

Am mai spus că rușii dau impresia că au pierdut războiul electronic în Ucraina și că ucrainenii reușesc să se mobilizeze punctual în momentele cheie și să evite înfrângerile decisive sau încercuirea trupelor (cu excepția Mariupolului). Mărimea teritoriului ucrainean lasă loc de retragere forțelor ucrainene, Ucraina deține resurse umane suficiente până acum pentru a face față atacului rusesc. Hărțile publicate cu linia frontului ignoră formele de relief existente (râuri, lacuri, înălțimi, păduri, etc.) care toate sunt folosite de armata ucraineană pentru organizarea defensivei, de principiu avem o imagine relativ distorsionată a liniei frontului.

Creșterea numărului trupelor ruse implicate în războiul din Ucraina nu cred că va rezolva problemele militare ale Moscovei. Cel mai probabil Kievul va cere și mai mult armament occidental și îl va primi pentru a face față creșterii numerice a rușilor. Însă această mărire a forțelor ruse nu se va produce peste noapte, ucrainenii cred că vor încerca să profite de slăbiciunea rușilor din acest moment și să recupereze cât mai multe teritorii.

În esență Putin a anunțat escaladarea conflictului și continuarea pe termen nedefinit a războiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *