Atitudini

Op-Ed. În fibra intelectuală a stângismului se împletesc minciuna, confuzia mentală, amalgamul, ipocrizia și incoerența

Stânga tot predică diversitatea, dreapta o recunoaște firesc, atunci când este însoțită de efort și de valoare.

Iată că Italia are prima femeie în fruntea guvernului din toată istoria ei; în UK au fost trei, toate conservatoare, iar acum a venit rândul unui premier cu origini indiene.

Să nu vă așteptați însă ca stângiștii să aplaude aceste realități: Meloni e ”fascistă”, Sunak e multimilionar – deci pot fi clasați alături de bărbații albi, care sunt prin definiție rasiști, sexiști, reacționari, burghezi și patriarhali.

De fapt, în fibra intelectuală a stângismului se împletesc minciuna, confuzia mentală, amalgamul, ipocrizia și incoerența. Categoriile acestea intime (rasa, sexul) sunt de fapt manipulate în lupta pentru putere, pentru a întreține revoluția permanentă și ideea că oricât de liberală este o societate, de fapt ea e oprimantă. Paradisul libertăților, Occidentul, e pictat ca o lume liberticidă, sexistă, rasistă, patriarhală, confiscatoare, totalitară. Motorul prosperității universale, capitalismul, e înfierat ca generator de inegalități.

În fond, doar stângiștii reușesc să se certe în egală măsură cu natura și cultura. E o observație importantă, pe care o voi dezvolta cu alt prilej.

Adrian Papahagi

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *