Atitudini

Op-Ed. Nimeni nu se mai teme de piticul de la Kremlin

Putin a făcut o greșeală fatală spre sfârșitul vieții sale. Timp de peste 20 de ani a speriat lumea și a făcut-o cu succes, obținând un tratament preferențial și extinzându-și influența.

A arătat și a povestit cu plăcere cum poate transforma America în cenușă nucleară, a mituit elita europeană, a organizat atacuri teroriste în Europa, inclusiv cu arme de distrugere în masă, făcând-o în mod deschis, lăudându-se cu “succesele” sale.

Putin a gustat pentru prima dată gustul impunității după ce a înecat Cecenia în sânge cu sprijinul Occidentului. Sentimentul de impunitate a crescut de mai multe ori după cucerirea unor părți din Georgia, asasinarea demonstrativă a elitei militare și politice poloneze, masacrul din Siria și, ca acord final, cucerirea Crimeei și a unor părți din Donbass.

El fost determinat să creadă propriile minciuni despre superioritatea armelor rusești. Alimentat de fabule despre disponibilitatea ucrainenilor de a-l întâmpina cu flori și dansuri, Putin a decis că a venit timpul să rezolve în sfârșit problema ucraineană.

Liderul de la Kremlin a fost, de asemenea, liniștit de faptul că toate țările occidentale au prezis că Kievul va cădea în două zile, iar SUA chiar au sugerat ca Zelenski să părăsească capitala și să se mute într-un loc sigur.

Pasul fatidic a fost făcut de liderul de la Kremlin la 24 februarie 2022. Dar încă din primele zile ale războiului, ucrainenii i-au făcut de rușine pe încăpățânații experți militari occidentali. A devenit clar că “totul merge prost”.

Au trecut opt luni. Astăzi, pe ecranele televizoarelor vedem, în loc de temutul conducător de la Kremlin care se joacă cu falca, un infirm confuz care anunță mobilizarea în speranța de a-și salva viața mizerabilă de furia cloaca sângeroasă pe care a ridicat-o, flămând de măreția Rusiei și de noi victorii.

Ca urmare a unei aventuri complet ratate, Putin a risipit toate dividendele acumulate de-a lungul a 20 de ani pe frică și pe mitul unui țar moscovit atotputernic.

Astăzi, nimeni nu se teme de piticul de la Kremlin. Reacția țărilor occidentale la mobilizarea lui Putin și la noile amenințări cu armele nucleare, în special, este un indicator în acest sens.

În presa americană, de exemplu, există o reacție aproape unanimă din partea elitei americane: decizia lui Putin și șantajul nuclear sunt o dovadă a gravității extreme a situației în care s-a aflat armata rusă prin invadarea Ucrainei.

Putin în încercarea disperată de a escalada situația din Ucraina“, scrie Wall Street Journal. “Nu vă lăsați păcăliți de cacealmaua lui Putin! Rusia pierde“, afirmă Washington Post. “Noua decizie a lui Putin arată slăbiciunea sa“, subliniază Newsday.

Încercarea lui Putin de a insufla teamă prin amenințarea cu utilizarea armelor nucleare nu a funcționat. Discursul său a evocat un sentiment diferit în SUA. La doar câteva ore după ce a fost difuzat discursul lui Putin, președintele american Biden a precizat că răspunsul va fi imediat și devastator pentru Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a reamintit că aceasta nu a fost prima amenințare de acest fel venită din partea Kremlinului în ultimele luni și că a fost luată destul de în serios în guvernul american.

Potrivit acestuia, SUA monitorizează arsenalul nuclear al Rusiei și este pregătită să riposteze în cazul în care sunt observate schimbări în postura forței nucleare. (Adică, nu se va acționa nici măcar la decolarea rachetei, ci în stadiul în care se are în vedere o astfel de lansare).

Experții comentează planurile lui Putin:

– “Putin, cred, crede că dacă reușește să refacă semnificativ rândurile armatei sale prin mobilizare, să-și refacă arsenalul de arme pentru a menține pozițiile actuale timp de câteva luni, lipsa livrărilor de gaze naturale rusești va forța Europa să renunțe la iarnă și, ca și în trecut, situația se va întoarce în favoarea sa. Dar acest lucru nu se va întâmpla“, spune, printre altele, Stephen Blank, membru al Institutului pentru Studii de Politică Externă din Philadelphia.

China a spus clar în ultimele zile că Kremlinul nu trebuie să conteze pe sprijinul său. Pyongyang îi va oferi lui Putin arme în schimbul petrolului, dar armele nu sunt capabile să schimbe cursul războiului, deoarece Occidentul va oferi Ucrainei tot ce are nevoie, iar aceste arme sunt semnificativ mai bune decât cele de care dispune Rusia.

În plus, țările occidentale continuă pregătirea pe scară largă a ofițerilor pentru armata ucraineană.

Dacă liderii de la Kremlin sunt suficient de nebuni pentru a depăși tabu-ul nuclear, înfrângerea totală a Rusiei va fi și mai rapidă. Pentru că utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina nu ar aduce niciun beneficiu tactic sau strategic Kremlinului, dar ar crește dramatic probabilitatea unui răspuns din partea țărilor NATO.

Putin nu ar trebui să uite că efectul de descurajare al unui arsenal nuclear funcționează doar până când armele nucleare sunt folosite. Dacă vor fi folosite, NATO nu va face nimic. Dacă Putin folosește arme nucleare în Ucraina, nu-mi pot imagina NATO spunând “nu ne pasă”.

Cu toate acestea, utilizarea de către Rusia a armelor nucleare ca urmare a eșecului său în războiul împotriva Ucrainei nu poate fi complet exclusă în fața unei înfrângeri iminente pe câmpul de luptă, spune William Pomerantz, director adjunct al Institutului Kennan din cadrul Wilson Center din Washington.

– “Cred că Putin este pus la colț, iar anunțul său că este gata să folosească arme nucleare arată că el caută o cale de ieșire din această situație. Nimeni nu știe dacă își va pune în aplicare amenințarea, dar guvernele occidentale ar trebui să fie pregătite pentru o astfel de turnură a evenimentelor, mai ales că, în opinia mea, a transformat deja energia nucleară într-o armă prin lovirea centralei nucleare de la Zaporojie.

El sfidează deja Occidentul, demonstrând că Rusia este pregătită să permită contaminarea radioactivă pentru a-și proteja interesele și pentru a preveni o înfrângere totală în Ucraina.

Aceste declarații ale lui Putin le-aș lua destul de în serios, deoarece nu știm ce se întâmplă în capul lui, dacă blufează sau dacă este cu adevărat pregătit să-și joace atuul nuclear.”

La rândul său, publicistul american și expertul în Rusia, David Sutter, subliniază

– “Din punctul meu de vedere, această amenințare face parte dintr-o strategie militară menită să convingă Washingtonul și aliații săi să nu acorde Kievului un sprijin total, de exemplu prin faptul că nu-i furnizează arme cu rază lungă de acțiune cu care să poată lovi teritoriul rusesc.

Provocarea cheie pentru capitalele occidentale este de a-l convinge pe Putin că reacția lor la utilizarea armelor nucleare de către Rusia va avea consecințe negative nu numai pentru țară, ci și pentru Putin însuși.

Cred că amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice a forțat până acum Occidentul să se abțină de la a furniza Kievului cele mai eficiente arme.

Folosirea armelor nucleare ar duce cu siguranță cel puțin la ridicarea acestor restricții. De altfel, protestele față de anunțul unei “mobilizări parțiale” arată că Putin ar fi putut face o mare greșeală de calcul.

Nu cred că se simte amenințat de proteste în masă. Cheia în această situație va fi comportamentul serviciilor de securitate și al armatei, iar în aceste două instituții există oameni care sunt conștienți de caracterul distructiv al acestei politici a lui Putin și care nu doresc să se confrunte cu Ucraina într-o bătălie mortală în care nu vor exista învingători”, consideră Sutter.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

    1. Nicio șansă. „Dânșii” scriu în limba „di stat”. La ei se scrie otova, cam așa cum e întreaga lor „națiune civică moldoveneascî”. Ce mi-e tanda ce mi-e manda: nimeni și nimănui nu e același lucru? Ce ne mai cramponăm de „mici” subtilități… La Maldova nu e cazul. Și dacă ar fi asta cea mai complicată problemă ce bine ar fi. O „țară” de oi ce a votat 30 de ani niște lupi curviți în blană de oaie și care acum așteaptă de la un guvern relativ decent, dar slab spre mediocru, minuni mai ceva ca cele făcute de sfinții apostoli.

  1. Domnule Burebista,daca dumneata cauti pete in soare vei gasi , cu siguranta. Daca ai inceput sa critici sintaxa , ortografia , ortoepia etc . unei limbi , fii corect pana la capat. Aste fiind spuse(scrise) unde ai gasit o regiune sau stat cu denumirea ,,Maldova”?

    1. În mintea și în exprimarea zilnică a multor trăitori în „raiul neutru și independent” dintre Prut și Nistru. Acolo și numai acolo există acel „stat” cu acea melodioasă denumire.

      1. Trist dar adevărat. Dac-ar fi doar denumirea nu și mentalitatea tot n-ar fi rău. Din păcate “Maldova” are prea mulți patrioți … ruși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *