Opinii și Editoriale

Op-Ed. „R. Moldova aflată în calea tancurilor rusești trebuie să se îngrijoreze și să ia măsuri suplimentare de securitate. Putin nu poate câștiga războiul, dar poate nimici zeci de milioane de oameni”

Vladimir Putin, a pierdut orice șansă de a mai câștiga războiul declanșat împotriva Ucrainei, iar decizia de a semna decretul privind „o mobilizare parțială” este o recunoaștere indirectă a faptului că Rusia e pe cale de a suferi o înfrângere epocală.

Astfel, rușii ar trebui să ia măsuri urgente în ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, pentru a-l împiedica să folosească armele nucleare, consideră editorialistul Nicolae Negru.

„Mobilizarea „parțială” e o recunoaștere indirectă a faptului că Rusia e pe cale de a suferi o înfrângere epocală, că nu poate învinge rezistența armată a Ucrainei. Cuvântul „parțială” e o încercare de a îndulci puțin pilula pentru cetățenii Rusiei, nimic din textul decretului nu împiedică efectuarea unei mobilizări generale. Rușii reacționează deja, căutând intensiv pe Internet informația privind modalitatea de a pleca din țară”, a menționat editorialistul nostru.

Nicolae Negru amintește de incoerența lui Putin în războiul declanșat împotriva Ucrainei.

„Deși la începutul războiului Putin declara că Rusia nu intenționează să ocupe teritorii ucrainene, acum el amenință cu arma nucleară pe cei care îl vor împiedica să facă acest lucru. Pseudoreferendumurile pe care le-a anunțat în teritoriile deja ocupate, din care s-a refugiat o bună parte din populație, îi vor servi drept pretext de a le include în componența Rusiei și a-i acuza pe ucraineni, care nu vor renunța la ele și vor continua ofensiva armată, că amenință și pun în pericol „integritatea teritorială” a Rusiei. 

Conform doctrinei militare ruse, Moscova poate folosi în asemenea cazuri arma nucleară. E ca și cum un cetățean și-ar însuși prin furt o parte din proprietatea vecinului său și l-ar amenința cu bomba nucleară dacă ar încerca să le recupereze. E banditism statal, o întoarcere în secolul 18-19, cu diferența că atunci nu existau arme nucleare”, precizează Nicolae Negru.

„Acest zăngănit de arme, inclusiv nucleare, fără precedent”, e îngrijorător pentru toți vecinii Rusiei. 

„Iar R. Moldova aflată în calea tancurilor rusești trebuie să se îngrijoreze în primul rând și să ia măsuri suplimentare de securitate. Dacă Rusia va folosi bombe atomice în Ucraina, populația R. Moldova nu are cum să evite efectul catastrofal al acestora. Dreptatea e de partea Ucrainei, ea va fi ajutată de comunitatea internațională, Rusia va fi izolată, economic, militar și politic, Putin nu poate, nu are cum câștiga războiul, dar poate nimici zeci de milioane de oameni, inclusiv ruși. Rușii ar trebui să-l izoleze și să-l interneze la casa de nebuni”, a conchis Nicolae Negru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *