AtitudiniUnirea

Op-Ed. R. Moldova se află înaintea pasului final al declarării falimentului ca stat

Ar fi greu de spus că este vina actualei guvernări sau a oricărei guvernări anterioare care în pofida independenței declarate a fost tributară permanent influențelor și presiunilor externe, cu precădere a presiunii rusești.

Dar vina actualei guvernări este că după o experiență de trei decenii, refuză să aleagă calea cea mai sigură și mai directă de a ieși din marasmul unui popor care se prăbușește fără putință de salvare, respectiv revenirea la stabilitate prin integrarea imediată în România.

Trăim vremuri de război și de restriște, de lipsuri și de mizerie amplificate de pericolul, pentru nimeni un secret, al unei invazii a Rusiei.

Starea precară a vieții basarabeanului și nemulțumirile lui sunt folosite de forțele politice pro-rusești care, ca o adevărată coloană a V-a a Moscovei, provoacă mișcări de stradă pentru a arunca Basarabia în brațele Rusiei.

Grav este că și alte forțe politice, chiar ostile Moscovei, sunt atrase în această capcană ieftină a nemulțumirilor populației pentru a slăbi, odată în plus, o guvernare fără pârghii, dar care poate încă ține Chișinăul la o limită precară de supraviețuire în afara spațiului rusesc.

A vorbi de bunăstare în vremuri tulburi cu războiul la ușă, este pur populism.

Și tocmai în numele acestui populism, nu al unei guvernări pentru o redresare imposibilă, se duc luptele politice la Chișinău.

Nu sunt lupte pentru soluții, sunt lupte pentru o putere efemeră care fie va readuce Basarabia în imperiul rusesc, fie o va duce la faliment.

Deci luptele politice cu reverberații sociale, se duc între oponenții Moscovei și oamenii Moscovei.

Din nefericire, oponenții Moscovei din opoziția basarabeană, sunt dezbinați, se sfâșie între ei, iar prin aderarea la mesajele populiste, contribuie la întărirea forțelor pro-moscovite.

Înțelepciunea politică ar trebui să îndemne la consolidarea forțelor politice pro-vest și pro-România pentru a ieși din imensul pericol al transformării Basarabiei, din nou, într-o gubernie rusească.

Iar pasul sigur ar fi redactarea imediată a unei cereri adresată Parlamentului României pentru Unire, după modelul german.

Așa cum reunificarea Germaniei a fost socotită de către comunitatea internațională un ACT LEGITIM, la fel și reunificarea României are legitimitatea întărită de precedentul german.

Mircea Popescu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Dacă vom avea o autentică educație economică și financiară în sistemul de învățămînt preuniversitar, care vor învăța elevii tainele economiei și banilor, așem sansa de a scăpa de faliment. Deocamdată, scoala din RM produce pe conveier șomeri și … mancurti. Acum nu ne vor salva banii împrumutati, ci noiile cunostințe economice și în alte domenii vitale

    1. A cunoaste “tainele economiei și banilor” nu e rau, dar cum zicea un mare om de afaceri: “Pentru a face cu adevarat bani e nevoie de… bani”. Cu alte cuvinte, puteti invata voi orice vreti – de saracia ce v-au daruit-o fratii rusi doar prin asta nu veti scapa.

  2. RM e falimentară încă de la înființare. „Educația” de rit moscălesc și mândria prost înțeleasă sunt dușmanii aprigi ai românilor moldoveni. Aceștia nu văd periolul ce se poate abate asupra lor oricând, dar îi deeranjează România, NATO, UE, bubulii, klingorienii, oricine mai puțin cei care ar trebui cu adevărat să îi îngrijoreze. O mică adiere greșită de vânt și RM se (re)transgormă în gubernie iar moldovenii în cetățeni de mâna a șaptea. Dar nu-i nimic, propaganda îi mângâie pe creștet și prostalanii dau frumos din coadă ca de obicei. O să aibă timp o viață să cugete la ce simplu se puteau sui în trenul potrivit și n-au făcut-o.
    Pentru Herodot: tu chiar crezi că se face școală în RM???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *