Opinii și Editoriale

Opinie: În viziunea NATO, Republica Moldova și România se mută spre centrul Europei

Războiul din Ucraina schimbă centrul strategic al Europei, iar România devine o țară nu doar relevantă strategic, ci și una cu „o relevanță de natură economică, politică și tehnologică”.

Asrfel de declarații au fost făcute de secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Mircea Geoană, în cadrul Conferinței internaționale „NATO și războiul din Ucraina” care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Iași, transmite IPN.

Împrejurările sunt o provocare pentru ca România să devină o țară nu doar relevantă strategic, ci și una cu „o relevanță de natură economică, politică și tehnologică”, a remarcat Mircea Geoană. El a opinat că România trebuie să profite de noua realitate apărută după invadarea teritoriului ucrainean.

De asemenea, el înaltul oficial a amintit de declarația cancelarului Germaniei la Praga în urmă cu câteva săptămâni, unde acesta a spus că Rusia a ales să se decupleze de Europa, centrul de greutate al Europei mutându-se către Est.

„Acest lucru nu reprezintă o simplă observație de natură strategică, ci trebuie să fie și una de natură economică, tehnologică și politică. Cred că această nouă situație din Europa creează condiții ca relevanța strategică a țărilor de pe flancul estic, inclusiv a României, o țară extrem de relevantă strategic pentru noi, să devină și o relevanță de natură economică, politică și tehnologică. Centrul de greutate se mută către Est, centrul de greutate se mută către o nouă realitate, de care trebuie să profităm”, a afirmat Geoană.

De asemenea, el este de părere că „estul României va deveni mult mai important pentru investiții și pentru business”.

„Cred că estul României, flancul estic, întreaga Moldovă românească, întreaga zonă a Bucovinei și întreaga zonă a Maramureșului vor putea și vor trebui să devină nu doar zone protejate din punct de vedere militar, ci zone care să reprezinte dinamism economic, șanse de investiții, șanse de condiții de viață mai bune, infrastructuri și capacitate de a ne dezvolta în egală măsură cu relevanța noastră strategică”, a adăugat Mircea Geoană.

El a condamnat „atacurile sălbatice” ale armatei ruse împotriva infrastructurii civile și energetice a Ucrainei, dând asigurări că flancul estic al NATO și România sunt protejate.

„Federația Rusă este singurul vinovat pentru acest război cumplit. Vom continua să sprijinim Ucraina. Vom fi, de asemenea, atenți să nu escaladăm un conflict deja complicat într-o confruntare între NATO și Federația Rusă. De aceea, eu și secretarul general, la Bruxelles, păstrăm acest echilibru între sprijinul pentru Ucraina și modul în care NATO se preocupă de protejarea întreg teritoriului aliat, inclusiv aliatului nostru România”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *