Actualitate

OPINIE. Reforma restanțierilor și incompețenilor!

Indiscutabil, sistemul de învățământ din Republica Moldova are nevoie de o reformă profundă, precum pământul are nevoie de ploaie pentru a rodi.

Ploaia multașteptată adusă de Mișcarea de Renaștere Națională a fost fugărită de pe pământul Basarabiei de către revanșarzii regimului de ocupație ruso-sovietic, partidul democrat agrar și partidul socialist, care au pus „gheara” pe putere în anul 1994. Ghidați de un antiromânism feroce, aceștia au promovat românofobia lor la nivel de politică de stat și au bătut două cuie rusești în capacul sicriului românilor de la est de Prut.

Doi. Au modificat Legea învățământului, introducând sistemul liceal 4-5-3, altul decât cel din România.

Aceste două cuie au ruginit, deja, dar nimeni nu îndrăznește să le extragă și să le arunce la coșul de gunoi al istoriei. De ce? 

Fiindcă, toți cei care au fost și sunt la guvernare sunt adepții moldovenismului stalinist, pe care îl promovează cu insistență! Fiindcă, la Est de Prut totul trebuie să fie altfel decât este în România! Fiindcă noi suntem moldoveni, iar maica noastră este Rusia imperială! Fiindcă identitatea românească trebuie înlocuită cu cea moldovenească (origine geografică, transformată în origine etnică)! Fiindcă…

Dacă ne-am racorda pe toate liniile – economie, învățământ, medicină, sistem administrativ, protecție socială, energetică, căi de comunicație, etc. – cu cele din România, atunci minciuna despre „etnia moldovenească” s-ar sparge ca o beșică roșie-albastră-verde-galbenă. Însă există suficiente servicii și forțe politice de pe ambele maluri ale Prutului, ale căror misiune a fost și a rămas să „nu supere rușii”, să nu permită reîntregirea națiunii române, să nu-i ajute pe basarabenii rusificați să deschidă ochii și să-și descopere adevărata identitate etnică. 

România cu o populație de 20 mln. de locuitori are 41 de județe, iar R. Moldova, cu 2,7 mln., are tocmai 32. De ce? Ca să arătăm că suntem diferiți de România!

Așa zisele reforme – din procuratură, justiție, administrare, învățământ – au în spate persoane cosmopolite, incompetente, care niciodată nu au reprezentat vârfurile acestor domenii, dar care au greblat la greu bani prin ONG-uri gălăgioase și total ineficiente. Cum poate face o reformă deputatul sau ministrul care habar nu are cum funcționează o instituție de stat și nu este din domeniu?

Ce s-a ales din reforma procuraturii? Dar cu cea a justiției? Dar cea legată de „independența” mass-mediei? Doar milioane cheltuite pentru îmbogățirea câtorva șmecherași și profitori.

Primul pas, care se cerea să fie făcut, pentru reformarea sistemului de învățământ și educație, era, evident, renunțarea PAS-ului la aroganța lor de atotștiutori și inițierea unei largi dezbateri cu cei care cunosc domeniul, cu întreaga societate. Nu poți forța și reforma mecanic învățământul!

A pune carul înaintea boilor este ceva firesc în Republica Moldova. Mai întâi facem moftul câtorva incompetenți din parlament și guvern,  tăiem totul cu foarfeca amatorilor, apoi numărăm!

Al doilea pas, care pare unul adițional, dar care ar trebui să stea la temelia tuturor reformelor așteptate, este reforma teritorial-administrativă. Centrele județene trebuie să fie centre puternice de dezvoltare economică, socială, culturală, educativă, etc. Liceele județene organizate pe standarde europene, vor ridica substanțial calitatea învățământului. Chiar este ridicol când întâlnim licee prin majoritatea satelor. Maximum ce poate fi acolo, este un gimnaziu. De ce toți declară, de la președinte la ministru, că nu se va face reforma teritorial-administrativă? Doar ca să conservăm modelul administrativ rusesc și să arătăm că suntem diferiți de România!

Argumentul cu lipsa studenților este plauzibil. Dar întrebarea e una firească: „De ce nu mai avem studenți? De ce populația s-a înjumătățit?” Răspunsul e simplu: fiindcă guvernările își bat joc de cetățeni, îi umilesc și îi aruncă pe drumul străinătăților. 

Cu ce îi poți reține pe oameni acasă, cu ce îi poți convinge să revină acasă? Cu o guvernare competentă și corectă în relațiile cu cetățenii, cu o atmosferă de prietenie și ajutorare între oameni, cu un trai decent, cu venituri care să-i asigure viața omului de rând, cu stabilitate și un sistem de justiție care  să-l apere. Le avem noi pe toate acestea? NU! Și atunci de unde vreți demografie și studenți?

Ce perspectivă  le oferă statul Republica Moldova celor care au absolvit facultatea? Un bilet de voie în Europa! Președintele s-a dus în Germania și a semnat un acord ca cetățenii R. Moldova să poată lucra legal acolo. Doar atât? Mulțumim! Săriți la cules sparanghelul!

Da, desigur, un deputat care doarme în parlament și are un venit lunar de 35 000 (!) lei, nu simte aceste lipsuri majore și nu se gândește la cel flămând.

Repet! Sistemul de învățământ din Republica Moldova are nevoie de o reformă profundă, precum pământul are nevoie de ploaie pentru a rodi. Aș susține cu ambele mâini o reformă profesionistă, nu una făcută de restanțierii, care urăsc școala, cartea și performanța. O reformă educațională și instructivă, care ar sincroniza și unifica deplin și ireversibil sistemul de învățământ din R. Moldova cu cel din România. 

P.S. Între timp, contrar prevederilor Declarației de Independență și hotărârii Curții Constituționale, „limba moldovenească” este impusă chiar la facultatea de jurnalism a USM. Profesorii îi atenționează pe studenți că în Constituție este scris „limba moldovenească” și trebuie să ne conformăm. Ce zile umilitoare și rușinoase am ajuns!

P.S.1 Dacă accesezi un site guvernamental, prima întrebare este următoarea: „Ce limbă doriți: rusa sau de stat?” Nu-mi pot permite să înjur, dar ar trebui să o fac! Nu Limba Română pentru care au luptat sute de mii de patrioți români, dar limba de stat! De ce? Ca nu cumva să „ne înghită România, așa cum a făcut-o în anul 1918”.

Domnilor și doamnelor de la putere! Atunci când mergeți la București cu cerșitul, tot în limba de stat vorbiți? Or, acolo, vă prezentați ca cetățeni ai României, care ați depus jurământ de credință Patriei-Mame? Ce mutanți odioși ați ajuns în fățărnicia și incompetența voastră de a fi la putere cu prețul trădării părinților voștri și a Țării pe care o stoarceți de bani și o desconsiderați că poate exista bine și fără voi.

P.S.2 Unicul lucru vizibil al activității Ministerului Învățământului și al guvernanților incompetenți rămâne doar feminizarea profesiilor. Cât de fericiți suntem că ați avut grijă să avem și „sudor”, și „sudoare”! 

Valentin Dolganiuc, veteran al Mișcării de Renaștere Românească în Basarabia, votant al Declarației de Independență față de Rusia imperială. 

Autor: Valentin Dolganiuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Respect dle Valentin Dolganiuc. Unica salvare e reunirea fără condiții. Actul Unirii e în vigoare și nimeni nu la anulat !

  2. Da, aveti dreptate Domnule Dolganiuc. Nici o guvernare de la 90 incoace n-a mai tinut conto de cantitatea si calitatea populatiei tarii Moldovei. Drumul strainatatii au luato toti din cauza greutatilor si nemaivazind un viitor pentru copii, nepoti si stranepoti. Era o Catastrofa totala in toate domeniile in urma care a astazi sufera Actuala Guvernare impreuna cu DOAMNA PRESEDINTE MAIA SANDU. Odata cu alegerea ACTUALEI GUVERNARI lucrurile incet, incet incep sa se schimbe. Este greu fiindca in toate domeniile sunt acei CORUPTI , HOTI si TRADATORI A POPORULUI SI A PATRIEI. Actuala Guvernare munceste zi si noapte pentru popor iar mai sus numitii impedica in toate modurile. E mai bine, s-au marit salariile, pensiile, au inceput reformele. Se merge innainte necatind la situatia foarte critica din cauza razboiului in Ukraina. Domnule Dolganiuc cu tot respectful, oare cind a fost mai usor de rezolvat problemelle mai sus numite de Dumnevoastre si alte probleme care le abordeaza DIFERITI EXPERTI CARE AU DISTRUS, FURAT SI TRADAT PINA ACUM TARISOARA NOSTRA MICA? Este usor de polemizat si criticat aceasta Guvernare pentru greutatile si situatia critica care este in Tara. Problema è ca acei care critica sunt HOTII, BANDITII SI TRADATORII POPORULUI SI A PATRIEI DE LA 90 INCOACE CARE NE-AU FURAT, INGENUNCHIAT SI IZOLAT DE TARILE DEZVOLTATE. SA LASAM SA LUCREZE JUSTITIA, LEGEA SA FIE IN CAPUL MESEI SI INNAINTEA LEGII TOTI EGALI. CINE ARE CEVA DE PROPUS MERGE SI PROPUNE LA CONDUCERE SI NU PE RETELILE DE PARAZITARE. Sa aducem fiecare din noi un mic aport pentru imbunatatirea lucrurilor care ne le dorim. Respect pentru tot ce ati facut si incercati sa faceti si sanatate va dorim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *