Actualitate

(OPINII) Șevciuk execută docil ordinele Kremlinului

„Nu ne puteam aștepta să fie luate decizii importante astăzi la Tiraspol. Iurie Leancă trebuie să abordeze în cadrul acestei întrevederi subiecte interesante pentru ambele părți, nu doar pentru o singură parte. Pentru moment, partea transnistreană a arătat că nu prea ce discuta cu Republica Moldova. De fapt, ei așteaptă să rezolvăm noi problemele legate de punctele de trecere și de Zona de Liber Schimb. Respectiv, cred că este o vizită de curtoazie asupra căreia a insistat mai mult partea moldovenească și partea ucraineană. Este o încercare de a menține dialogul dintre Chișinău și Tiraspol. Un subiect important care trebuie discutat este cel al punctelor de control. În rest nu cred că ne vom aștepta la mari surprize”, a declarat analistul politic, expert IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea.

De cealaltă parte, analistul politic în problema transnistreană, Oazu Nantoi, a menționat că toate deciziile pentru rezolvarea conflictului dintre Chișinău și Tiraspol sunt decise de Kremlin, Șevciuk fiind doar o marionetă a rușilor. 

„Șevciuk este o nulitate, care execută docil ordinele Kremlinului, prin urmare discuțiile cu el au un sens foarte limitat. Astăzi, probabil, va fi prelungit protocolul cu privire la circulația trenurilor marfare pe teritoriul din stânga Nistrului și Iurie Leancă va avea posibilitatea să comunice direct cu Evgheni Șevciuk, însă nu este cazul să ne așteptăm la unele schimbări pozitive. Șevciuk este în stare doar să schimbe miniștrii din guvernul său, alte decizii nu intră în competența sa, ci a Moscovei”, a conchis Oazu Nantoi. 

Amintim că, astăzi, premierul Iurie Leancă are o întrevedere cu autoproclamatul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk. Chiar dacă cei doi nu au întocmit o agendă de discuții, Iurie Leancă a spus anterior că va încerca să discute la Tiraspol despre statutul Transnistriei în componența Republicii Moldova, dar și despre prelungirea acordului de circulație a trenurilor marfare în stânga Nistrului.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.