Internațional

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia cere mai multe sancțiuni canadiene împotriva regimului Lukașenko

Opozanta lui Lukașenko, aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, a îndemnat luni, 21 noimebrie, Canada să impună mai multe sancţiuni oficialilor pro-Kremlin din ţara ei, a cărei existenţă este în prezent ameninţată, potrivit acesteia, notează AFP și Agerpres.

”Voi cere Canadei să ridice tonul şi să ia măsuri pentru a susţine independenţa noastră”, a declarat ea presei în ajunul întâlnirii cu premierul canadian Justin Trudeau.

Totpdată, Svetlana Tihanovskaia a insistat asupra ”lacunelor legale” care fac posibilă eludarea sancţiunilor canadiene aplicate împotriva a peste 60 de membri ai regimului Lukaşenko.

Opozanta s-a declarat îngrijorată de o ”absorbţie a Belarusului de către Rusia”, la câteva zile după o întâlnire cu miniştrii de externe ai UE la Bruxelles.

”În prezent, însăşi existenţa Belarusului este ameninţată”, a adăugat ea. ”Intenţionez să cer Canadei să rămână aliniată cu Uniunea Europeană, Statele Unite şi Regatul Unit şi să dezvolte o strategie comună faţă de Belarus”, a mai adăugat Tihanovskaia.

Pentru prima sa vizită în capitala Canadei, Ottawa, opozanta politică doreşte să ceară mai mult ajutor şi pentru societatea civilă din Belarus, în special pentru jurnaliştii independenţi, dar şi pentru deţinuţii politici şi familiile acestora, a afirmat ea.

Svetlana Tihanovskaia trăieşte în exil după ce a fugit în străinătate în faţa represiunii brutale lansate de dictatorul Aleksandr Lukaşenko care a revendicat victoria la alegerile din 2020, considerate de Occident ca fiind ”furate”.

În weekend, ea s-a întâlnit cu ministrul canadian al apărării, Anita Anand, căreia i-a a solicitat materiale pentru a-i sprijini pe cei aproximativ 500 de voluntari belaruşi care luptă în Ucraina împotriva Rusiei, relatează AFP.

”Au nevoie de truse de prim ajutor, haine calde, lucruri simple pentru a supravieţui în iarna viitoare”, a spus ea.

Menționăm că Moscova a folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru războiul său împotriva Ucrainei şi desfăşoară mii de soldaţi pe teritoriul acestui aliat apropiat în cadrul unei forţe operaţionale comune.

Anunţul unei desfăşurări comune luna trecută între Belarus şi Rusia a alimentat temerile că Minskul se pregăteşte să-şi trimită trupele în Ucraina, în contextul în care forţele lui Putin au fost respinse pe terenul de luptă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *