Externe

Opoziția belarusă susține că a distrus un avion rusesc pe un aerodrom de lângă Minsk

Opoziţia în exil din Belarus susţine că un avion rusesc a fost distrus, duminică, 26 februarie, pe un aerodrom de lângă Minsk, în ceea ce a numit ”cea mai de succes operaţiune de sabotaj”, de la începutul conflictului din Ucraina, relatează AFP și News.ro.

”Partizanii au confirmat succesul unei operaţiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc pe aerodromul Maciulischi, lângă Minsk”, a indicat pe pa pagina de Twitter Franak Viacorka, unul dintre principalii rivali al dictatorului Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia.

Potrivit acestuia, „doi belaruşi au efectuat operaţiunea” folosind drone. „Au părăsit deja ţara şi sunt în siguranţă”, a adăugat el.

Acesta nu a precizat ce tip de aeronavă a fost vizată, dar a precizat că ar avea un cost de330 de milioane de euro. Potrivit presei apropiate opoziţiei, este vorba despre un avion de supraveghere şi comandă A-50.

”Sunt mândră de toţi belaruşii care continuă să reziste ocupaţiei hibride ruseşti a Belarusului şi să lupte pentru libertatea Ucrainei”, a declarat Tihanovskaia pe Twitter.

Potrivit AFP, aceste afirmaţii au fost imposibil de verificat din surse independente şi armata rusă nu a reacţionat imediat.

Menționăm că Belarus este singurul aliat al Moscovei împotriva Kievului, nu participă direct la ofensiva rusă din Ucraina, dar şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru atacul iniţial în urmă cu un an. De asemenea, Moscova foloseşte aerodromurile din Belarus pentru a lovi Ucraina, potrivit Kievului.

Rusia şi Belarus şi-au intensificat exerciţiile militare în ultimele luni, Ucraina spunând că se teme că Minskul va intra în conflict.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *