ActualitateExterne

Orange Spania şi MasMovil au finalizat fuziunea

Orange a finalizat fuziunea operaţiunilor sale din Spania cu grupul spaniol MasMovil, creând cel mai mare operator din Spania, cu peste 30 de milioane de clienţi pe segmentul de telefonie mobilă, au anunţat marţi cele două companii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În urma finalizării tranzacţiei va fi creată o societate mixtă în Spania în care fiecare companie va deţine 50%. Companiile vor opera ca o entitate juridică unică, iar conturile lor vor fi consolidate.

Directorul general al MasMovil, Meinrad Spenger, a fost numit şef al noii entităţi, în timp ce directorul general al Orange France, Jean-François Fallacher, va fi preşedinte non-executiv.

Noua companie, care marţi a devenit operaţională, ar urma să genereze reduceri de costuri de peste 490 milioane de euro pe an.

Câştigurile vor fi de aproximativ 4,4 miliarde de euro pentru Orange şi de aproximativ 1,65 miliarde de euro pentru acţionarii MasMovil, au anunţat cele două companii.

Luna aceasta, Guvernul Spaniei a autorizat tranzacţia prin care grupul francez de telecomunicaţii Orange vrea să îşi combine operaţiunile din Spania cu operatorul spaniol MasMovil.

Tranzacţia fusese aprobată de Comisia Europeană în februarie, după ce părţile au propus măsuri pentru rezolvarea temerilor antimonopol.

Aprobarea este condiţionată de respectarea măsurilor propuse, inclusiv achiziţionarea de către operatorul român Digi a licenţelor de spectru de la MasMovil.

De asemenea, părţile s-au angajat să încheie un acord opţional naţional de roaming cu Digi, care obţine acces la reţeaua Orange-MasMovil pentru a o completa pe cea proprie a Digi, a precizat Comisia.

Aprobarea indică o abordare mai relaxată, după ce companiile de telecomunicaţii au îndemnat organismele europene din domeniul concurenţei să nu mai fie atât de stricte când vine vorba de fuziuni care reduc numărul de operatori de telefonie mobilă dintr-o ţară, în cazul Spaniei de la patru la trei.

În luna iulie 2022, Orange şi MasMovil au anunţat un acord pentru o combinare a operaţiunilor din Spania, o fuziune ce reduce numărul de operatori de pe piaţa de telefonie foarte competitivă din Spania, de la patru la trei. Noua entitate ar urma să fie un joint-venture deţinut în proporţii egale (50-50) cu o valoare combinată de aproape 19 miliarde de dolari, al doilea mare operator de telecomunicaţii din Spania, după liderul Telefonica.

În luna decembrie 2023, Digi a transmis un comunicat în care preciza că a semnat un contract de transfer de spectru cu MasMovil în schimbul unui preţ de 120 de milioane de euro. De asemenea, Digi Spania şi Orange Espagne au încheiat un contract de opţiune, cu o valoare de 20 de milioane de euro, prin care aceasta din urmă acordă Digi Spania opţiunea de a încheia în viitor un contract de servicii de roaming naţional.

Operatorul român Digi s-a extins rapid în Spania, de la debutul operaţiunilor pe această piaţă, în 2008. La finele primului semestru al anului trecut, Digi avea peste 5,7 milioane de clienţi în Spania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *