CSI / RusiaRăzboiUcraina

Orașul „Avdiivka devine din ce în ce mai mult asemănător cu un loc din filmele post-apocaliptice”, declară un oficial ucrainean

Rusia transformă Avdiivka într-un ”loc asemănător celor din filmele post-apocaplitice”, intensificându-şi bombardamentele şi forţând o închidere aproape completă a acestui oraş din linia întâi a frontului, a declarat duminică, 26 martie, un înalt oficial local, citat de Reuters și Agerpres.

Aproximativ 2.000 de civili din cei peste 30.000 de locuitori înainte de război au mai rămas la Avdiivka, localitate din regiunea Doneţk, situată la aproape 90 km sud-vest de oraşul asediat Bahmut – cel mai fierbinte loc de pe frontul din Ucraina în prezent, conform unor oficiali ucraineni.

”Mă întristează să spun acest lucru, dar Avdiivka devine din ce în ce mai mult asemănător cu un loc din filmele post-apocaliptice”, a declarat şeful administraţiei militare ucrainene a oraşului, Vitali Barabaş, pe Telegram.

De asemenea, a început evacuarea lucrătorilor de la utilităţi care mai rămăseseră în oraş, iar recepţia telefoniei mobile va fi suspendată în curând ”pentru că în oraş există informatori ai ocupanţilor ruşi”, a mai adăugat Barabaş.

În condiţiile în care ocupanții ruși au obţinut câştiguri graduale pe flancuri la Avdiivka, forțele armate ucrainene au avertizat săptămâna trecută că oraşul ar putea deveni un ”al doilea Bahmut”, unde luptele crâncene de luni de zile au transformat localitatea în dărâmături.

Bombardamentele ruseşti au vizat duminică două clădiri înalte din Avdiivka, localitate situată la doar 10 km de periferia nordică a oraşului Doneţk, care se află sub controlul Moscovei din 2014.

Astfel, în urma numeroaselor lovituri aeriene asupra Avdiivka, sâmbătă, o persoană a fost rănită, potrivit armatei ucrainene.

”Trebuie să vă împachetaţi lucrurile, să plecaţi şi să vă evacuaţi mai ales copiii!”, i-a îndemnat Barabaş pe localnicii care au mai rămas la Avdiivka şi ezită să părăsească oraşul.

Rusia ca întodeauna neagă că a vizat civili în cele 13 luni de război pe care l-a declanşat împotriva ţării vecine. Războiul, al cărui sfârşit nu se întrevede, s-a soldat până acum cu mii de morţi, cu milioane de persoane strămutate şi zeci de localităţi ucrainene aproape complet sau parţial distruse, notează Reuters. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *