Timpul Liber

„Oraşul din piatră albă” şi metropola invincibilă din Brazilia

São Paulo a fost fondat în anul 1554 şi este cel mai mare oraş din Brazilia şi din America de Sud. Totodată, este unul dintre cele mai influente oraşe braziliene la nivel global, din punct de vedere cultural, economic şi politic. Are un trafic deosebit de aglomerat, numeroase cartiere moderne din beton sau sticlă, afaceri de miliarde şi mult lux. Nu-i lipsesc nici cartierele sărăcăcioase, cu clădiri urâte, vechi şi neîngrijite. Restaurantele, de la cele foarte elegante, până la cele ieftine sunt în permanenţă aglomerate. São Paulo este şi o metropolă unde puteţi vizita muzee şi case memoriale, aici se organizează evenimente cunoscute, cum ar fi Bienala Internaţională a Artei, Premiul Mare al Braziliei şi São Paulo Fashion Week.

São Paulo are 19.223.897 de locuitori şi un slogan original: „Non ducor, duco” însemnând „Nu sunt condus, conduc”.

Chişinăul este ceva mai bătrân. Primele referinţe documentare apar la data de 17 iulie 1436, iar a doua menţiune datează din 1466. Chişinăul este supranumit Oraşul din piatră albă . Denumirea se explică prin faptul că foarte multe clădiri din Chişinău sunt deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar. Şi primul vers din forma actuală a imnului oraşului Chişinău, intitulat Oraşul meu (muzica – Eugen Doga, versurile – Gheorghe Vodă), este: Oraşul meu din albe flori de piatră.

Alexandru Bernardazzi, descendent dintr-un neam de arhitecţi italieni, a fost arhitectul-şef al Chişinăului între anii 1856 şi 1878. El este cel care a reuşit să confere oraşului un stil. Şi dacă se poate vorbi despre un Chişinău istoric autentic, acesta e meritul lui. Stilul autentic a dispărut repede însă din cauza neglijenţei autorităţilor şi din cauza afacerilor ilegale, care au lăsat oraşul aproape fără identitate – au apărut multe clădiri luxoase, dar totodată inexpresive.

Sloganul oraşului brazilian, São Paulo – „Nu sunt condus, conduc” – nu este doar un citat celebru, ci are forţa de a influenţa viitorul celui care şi-l alege, pentru ca să-l reprezinte în timp? În acest caz, Chişinăul chiar are nevoie de un slogan… pe care să-l respecte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *