CSI / RusiaExterne

Orban nu este de acord cu sancționarea patriarhului Kiril: Ar afecta libertatea religioasă, care este „sacră și inviolabilă”

Ungaria nu va susţine ideea ca pe listele de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei să fie incluşi lideri religioşi, precum patriarhul Kiril, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban.

Sancţionarea demnitarilor religioşi ar afecta libertatea religioasă în comunităţile maghiare, care este „sacră şi inviolabilă”, a declarat premierul Viktor Orban, potrivit purtătorului său de cuvânt, citat de agenţia de presă MTI, preluată de Reuters și Agerpres.

Joi, Orban s-a întâlnit la Budapesta cu Ignatius Aphrem II, patriarhul Bisericii ortodoxe siriace, unul dintre liderii religioşi care au cerut UE să nu-l sancţioneze pe Kiril, patriarhul Bisericii ortodoxe ruse, intrat recent pe lista propunerilor de sancţiuni ale Comisiei Europene ca urmare a invadării Ucrainei de către Moscova.

Potrivit MTI, patriarhul siriac a dat asigurări că includerea pe lista de sancţiuni a unui lider religios creştin „ar crea un precedent care ar provoca confuzie milioanelor de credincioşi”.

De asemenea, Viktor Orban a declarat și în urmă cu o săptămână că Ungaria nu susține sancționarea patriarhului Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru că este o „chestiune de libertate religioasă”. 

Guvernul Orban nu susţine nici sancţiunile europene asupra ţiţeiului rus, pe motiv că ar afecta economia ungară, foarte dependentă de gazul şi petrolul ruseşti.

Ungaria importă din Rusia 65% din petrolul pe care îl consumă şi 85% din gazul utilizat.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *