CSI / RusiaExterne

Orban susține că puterea lui Putin este ”stabilă” în pofida rebeliunii eşuate a grupului Wagner

Puterea lui Vladimir Putin este ”stabilă” în pofida rebeliunii eşuate a grupului de mercenari Wagner, iar preşedintele rus va fi ”bineînţeles” încă la putere în 2024, a declarat marţi, 27 iunie, premierul ungar Viktor Orban, relatează Agerpres.

”Nu văd o mare semnificaţie în acest eveniment”, a afirmat liderul ungar într-un interviu acordat cotidienelor germane Bild şi Die Welt, precum şi Politico, referindu-se la rebeliunea grupului Wagner.

”Dacă această (rebeliune) s-ar fi putut produce, este un semn clar de slăbiciune. Dar dacă se rezolvă în 24 de ore, este un semn de putere”, a mai spus premierul ungar.

”Avem servicii de informaţii. Sunt mai de încredere decât orice altceva” şi ”ele spun că nu e important”, a adăugat liderul ungar.

”Ştiţi că Putin este preşedintele Rusiei. Deci, dacă cineva speculează că ar putea eşua sau ar putea fi înlocuit, nu înţelege poporul rus şi structurile de putere ruse”, a mai spus el.

”Structurile din Rusia sunt foarte stabile. Ele se bazează pe armată, serviciile secrete, poliţie, deci este un alt gen de ţară, este o ţară orientată spre armată”, a subliniat Viktor Orban, pentru care, în comparaţie cu Ungaria şi Germania, Rusia ”este o altă lume”.

Va mai fi Putin la conducerea Rusiei în 2024? ”Desigur, aceasta este realitatea”, a mai răspuns Orban.

Viktor Orban, care avea relaţii strânse cu Rusia condusă de Putin înainte de invazia Ucrainei, a refuzat, încă de la începutul conflictului, să-şi ajute militar vecinul ucrainean, dând vina pe politica de sancţiuni împotriva Moscovei şi menţinând legături cu Kremlinul.

De asemenea, Orban a estimat că ”pentru (el)”, Vladimir Putin nu este un ”criminal de război”. ”Putem vorbi despre crime de război după război. Dacă se doreşte o încetare a focului şi apoi negocieri, trebuie să-i convingem pe cei care fac parte din conflict să vină la masa” negocierilor, a mai spus el.

Premierul ungar consideră, de asemenea, că este ”imposibil” ca Ucraina să câştige războiul declanşat de Moscova. ”Problema este că ucrainenii vor rămâne fără soldaţi mai devreme decât ruşii, iar acesta va fi factorul decisiv în cele din urmă”, a estimat Orban.

”Vrem să salvăm Ucraina”, a dat el asigurări, considerând că ”singura cale” este ca ”americanii să înceapă negocieri cu ruşii, să găsească un acord asupra unei arhitecturi de securitate şi să găsească un loc pentru Ucraina în această nouă arhitectură de securitate”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *