Internațional

Ungaria nu va sprijini Kievul în nicio problemă internațională până când nu va restabili drepturile etnicilor maghiari

Ungaria nu va sprijini Kievul în nicio problemă în afacerile internaționale până când „Ucraina nu va restabili drepturile anterioare ale etnicilor maghiari de pe teritoriul său”, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, în fața parlamentului de la Budapesta, scrie The Guardian.

Ungaria a intrat în conflict cu Ucraina din cauza a ceea ce consideră a fi restricții asupra drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-și folosi limba maternă, în special în educație, relatează Reuters, după ce Ucraina a adoptat în 2017 o lege care restricționează utilizarea limbilor minorităților în școli.

Anterior, AFP a relatat că reformele au forțat magazinele, restaurantele și industria serviciilor să se adreseze clienților în ucraineană, cu excepția cazului în care clienții cer în mod expres altceva.

De asemenea, a reglementat utilizarea limbii naționale în cultura ucraineană, ceea ce înseamnă că alte limbi pot fi folosite în teatre doar în cazuri de „necesitate artistică”.

Un articol din Open Democracy a afirmat că este vorba de „o altă încercare de a diviza cetățenii ucraineni” și că, deși „ar fi posibil să se schimbe unele dintre problemele legii prin amendamente ulterioare… este imposibil să se schimbe mesajul pe care autoritățile ucrainene l-au transmis”.

Oficialii de la Kiev au declarat că inițiativa vizează revitalizarea unei limbi naționale care a fost subjugată mai întâi în timpul Imperiului Rus și apoi în perioada sovietică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. “Ungaria nu va sprijini Kievul în nicio problemă în afacerile internaționale până când „Ucraina nu va restabili drepturile anterioare ale etnicilor maghiari de pe teritoriul său”
    Dixit Orban ,absolvent Magna Cum Laude al Universitatii UMPCA,(daca stiti care e aia )!

    1. Sictir Orban! Dacă bozgoremberilor de peste tot nu le convine unde trăiesc, în Ungaria mai e loc destul! Ați jucat la ruleta istoriei cu cei mari, ați pierdut, consolați-vă cu gândul!

      1. Auzi postacule, esti OK cu faptul ca Ucraina inchide scoli romanesti vechi de 200 de ani, iar autoritatile Romania nu sufla o vorba. Ucraina acuza Rusia ca deznationalizeaza ucraineni in teritoriile ocupate? Ce face Ucraina in Cernauti si Odesa? Care e diferenta intre politica regimului lui putin si guv. de la Kiev in aceasta situatie. Daca Orban, cu toate minusurile lui, duce o politica de sustinere a etnicilor maghiari din afara Ungariei merita sustinere, iar autoritatile de la Bucuresti merita un vot de blam din partea populatiei. Prea e plina politica romaneasca de urmasi de a lui Iliescu sau reprezentanti ai Berlinului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *