Actualitate

Organele electorale ar ascunde listele de subscripție ale Silviei Radu

Într-o conferință de presă la IPN, Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a declarat că unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Gurduza, a verificat, din proprie inițiativă, modul de completarea a acestor liste, printr-o examinare vizuală. Acesta a numărat 59 de liste de subscripție care, în opinia sa, sunt completate de aceeași mână. Or, acest fapt contravine modulului de completare a listelor prevăzut de legislația electorală, care spune că persoana care semnează face înscrierea cu propria mână. În cazul în care acest lucru este imposibil, din varii motive, inclusiv de sănătate, colectorul face o mențiune cu privire la circumstanțele care justifică completarea listei de către colector și nu de către semnatar. În pofida faptului că această informație a fost semnalată la ședința CEC, nu a urmat nicio acțiune.

Pe 11 mai, reprezentanții societății civile au înaintat către Consiliul Electoral o cerere privind asigurarea accesului la listele de subscripție depuse de Silvia Radu, dar li s-a invocat protecția datelor cu caracter personal. Solicitanții spun că sunt gata să-și asume în scris obligația de a nu divulga datele cu caracter personal. „Or, noi facem acest lucru nu pentru a încălca legea, ci pentru a ne asigura de respectarea legii cu privire la condițiile înregistrării candidatului așa-zis independent, Silvia Radu”, a notat Ștefan Gligor.

Expertul Asociației Comunitatea „WatchDog.MD”, Valeriu Pașa, a menționat că organelor electorale li s-a solicitat un răspuns cât mai urgent la demers în condițiile în care alegerile au loc deja pe 20 mai. Ca urmare, reprezentanții Consiliului Electoral au promis că vor reveni cu un răspuns în maximum două zile. Apoi li s-a comunicat că solicitarea va fi examinată la ședința din 15 mai, dar nu s-a întâmplat acest lucru. La o nouă întrevedere, stabilită pentru 16 mai, Valeriu Pașa a putut să răsfoiască listele și a reușit să vadă cel două foi care pe jumătate aveau același scris. „Chiar și din puținul pe care l-am văzut, există temei rezonabil de a crede că numărul de semnături legal completate în lista de subscripție a doamnei Radu este mult mai mic decât zece mii. Adică, există pericolul că doamna Radu participă ilegal la aceste alegeri”, a opinat Valeriu Pașa.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a menționat că este cazul să fie sesizați partenerii de dezvoltare, inclusiv organizațiile internaționale care au acordat sprijin pentru CEC și procesul electoral, deoarece în ultimii doi ani CEC și organele electorale fac abuzuri crase. „Este important ca noi, cetățenii, să facem presiuni asupra autorităților, pentru că ele nu sunt la cheremul partidelor sau a anumitor persoane. Ei sunt funcționari publici și trebuie să respecte legea, iar noi, cetățenii, trebuie să le cerem acest lucru, iar dacă nu, să plece”, a zis jurnalista.

Analistul Victor Ciobanu a declarat că întregul proces electoral în Republica Moldova este fraudat. CEC a violat dreptul cetățenilor de a iniția un referendum cu privire la anularea sistemului electoral mixt. „Am văzut cu toții comportamentul actual al CEC, care era obligată, la sesizarea unui membru, să reacționeze și să întreprindă măsuri de verificare a acestor liste, dar nu a făcut-o. Colegii mei v-au povestit deja toate cercurile pe care am umblat pentru a obține acces la informație și a face acel lucru pe care trebuie să-l facă CEC. De aici și concluzia, care este una simplă și univocă: alegerile locale sunt deja fraudate, până la proba contrarie. Deci, acum Consiliul Electoral și CEC trebuie să demonstreze dacă nu este așa. Dacă nu demonstrează, înseamnă că aceste alegeri sunt deja fraudate”, a menționat analistul.

Activiștii susțin că au de la organele electorale deocamdată un refuz verbal, însă acestea au menționat că vor reveni cu răspuns în scris, potrivit termenului legal de 15 zile.

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *