Internațional

Organizația Mondială a Sănătății: Olanda, singura țară din UE care ajută suficient fumătorii să renunțe la tutun

„Consumul de tutun continuă să fie una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice”, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, scrie Euronews.

Doar patru țări – dintre care doar una se află în Uniunea Europeană – au pus în aplicare toate măsurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru reducerea fumatului la nivel global.

Țările de Jos și Mauritius s-au alăturat acum Braziliei și Turciei în punerea în aplicare a acestor măsuri, potrivit ultimului raport al agenției de sănătate a ONU privind progresele înregistrate în controlul tutunului.

OMS recomandă monitorizarea consumului de tutun și prevenirea acestuia, protejarea oamenilor împotriva fumului, oferirea de ajutor pentru renunțarea la fumat, avertizarea oamenilor cu privire la pericolele fumatului, aplicarea interdicțiilor privind publicitatea și creșterea taxelor pe tutun.

„Felicit Mauritius pentru că a devenit prima țară din Africa, iar Țările de Jos pentru că a devenit prima țară din Uniunea Europeană care pune în aplicare la cel mai înalt nivel întregul pachet de politici de control al tutunului al OMS”, a declarat într-o declarație Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„OMS este pregătită să sprijine toate țările să le urmeze exemplul și să își protejeze populația de acest flagel mortal”.

Fumatul este responsabil de 8,7 milioane de decese pe an la nivel mondial și de aproximativ 700.000 de decese pe an în Uniunea Europeană.

Acesta rămâne „cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE”, potrivit Comisiei Europene (CE).

Aproximativ 18,4% din populația UE în vârstă de 15 ani și peste au declarat că erau fumători zilnici în 2019, dar ratele variază în cadrul blocului comunitar de la 28,7% în Bulgaria la 6,4% în Suedia, potrivit Eurostat, biroul de statistică al UE.

2,3 miliarde de oameni rămân expuși riscului de consum de tutun

La nivel mondial, aproximativ 71% din populația lumii este în prezent protejată de cel puțin o măsură care contribuie la reducerea fumatului, potrivit noului raport al OMS.

Această cifră este de cinci ori mai mare decât în 2007, a precizat organizația, în condițiile în care ratele fumatului au scăzut la nivel mondial.

Însă experții OMS au avertizat că se poate face mult mai mult pentru a eradica fumatul.

„Încă 2,3 miliarde de persoane din 44 de țări rămân neprotejate de nicio măsură de control al tutunului bazată pe dovezi de reducere a cererii, lăsându-le expuse riscului de a fi afectate de povara economică și de sănătate a consumului de tutun”, a declarat Dr. Ruediger Krech, directorul pentru promovarea sănătății din cadrul OMS.

„Iar 53 de țări încă nu au interzis complet fumatul în unitățile sanitare. Acest lucru este un neajuns și este complet inacceptabil”.

Dintre cele 8,7 milioane de persoane care mor la nivel mondial din cauza fumatului, aproximativ 1,3 milioane de decese se înregistrează în rândul persoanelor care nu consumă tutun, inclusiv sugari și copii, a precizat OMS.

„Mediile fără fum de tutun salvează vieți prin reducerea expunerii la fumatul pasiv, precum și prin aducerea de schimbări în normele sociale”, a scris Krech în prefața raportului OMS.

„Atunci când interzicerea fumatului funcționează, este mai probabil ca spațiile private să devină spații fără fum, mai mulți fumători sunt motivați să renunțe la fumat și mai puțini copii sunt tentați să încerce să fumeze”.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros, a adăugat că promovarea de către industria tutunului a țigărilor electronice ca o alternativă mai sigură a subminat progresele înregistrate în reducerea fumatului.

„Tinerii, inclusiv cei care nu au fumat niciodată, reprezintă o țintă specială”, a declarat el în raport.

„De fapt, țigările electronice sunt dăunătoare atât pentru persoanele care le folosesc, cât și pentru cei din jurul lor, în special atunci când sunt folosite în interior”, a adăugat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *