CSI / RusiaRăzboiUcraina

„Ori laie, ori balaie”. Șoigu declară că luptele continuă la Soledar, după ce Prigojin anunțase capturarea orașului

Luptele între forţele armate ucrainene şi cele ruse continuă la Soledar, a declarat miercuri, 11 ianuarie, Ministerul Apărării rus, la câteva ore după ce liderul grupului de mercenari Wagner anunţase că a preluat controlul asupra acestui oraş din estul Ucrainei, relatează AFP și Agerpres.

”Unităţi aeropurtate ruse au blocat părţile dinspre nord şi sud ale Soledar. Forţele aerospaţiale ruse lovesc bastioane inamice. Forţele de asalt se bat în oraş”, a indicat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, în timp ce trupele Kremlinului încearcă de mai multe săptămâni să cucerească acest mic oraş din regiunea Doneţk.

Potrivit mai multor analişti, există o concurenţă feroce între grupul Wagner şi armata rusă.

De asemenea, Kremlinul a salutat progresele înregistrate de militarii ruși în operaţiunea lor în jurul Soledar, vorbind de o ”dinamică pozitivă”, dar fără să confirme capturarea oraşului, anunţată anterior de grupul de mercenari Wagner.

”Să nu ne grăbim, să aşteptăm rapoarte oficiale” a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, care a admis pierderi grele de partea rusă, potrivit RIA Novosti.

”Chiar dacă succesele tactice sunt importante, ele au preţ ridicat, sunt câştigate cu preţul eroismului fantastic al luptătorilor noştri” a spus el.

Anterior, armata ucraineană infirmase cucerirea oraşului Soledar de către forţele ruse, după anunţul grupului Wagner privind preluarea controlului asupra acestuia, declarând că intensitatea bătăliilor din zonă ar putea fi comparată cu cea a luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Est al forţelor ucrainene, a declarat într-o intervenţie la televiziune că forţele ucrainene nu au permis trupelor ruse să străpungă linia frontului.

”Oraşul nu se află sub controlul Federaţiei Ruse. Acum se duc lupte crâncene”, a afirmat el, adăugând că ”situaţia este complicată acolo”.

Comandamentul militar ucrainean, a afirmat Cerevatîi, ”lucrează în prezent la modul de stabilizare a situaţiei de acolo, cu impact maxim pentru inamic şi pierderi minime pentru Ucraina”.

”Intensitatea bătăliilor de lângă Bahmut poate fi comparată cu cea din cel de-al Doilea Război Mondial”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt citat.

Menționăm că Reuters nu a putut să verifice în mod independent situaţia pe teren la Soledar.

Forţele ruse, potrivit lui Cerevatîi, mai dispun încă de o mulţime de arme din perioada sovietică şi utilizează vehicule blindate din epoca sovietică, cu unele elemente modernizate.

”Partenerii noştri ne furnizează arme mai moderne”, a spus el, adăugând că armele occidentale sunt mai precise şi conferă Ucrainei un avantaj, relatează Agerpres.

Vă amintim că liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat marţi seara, 10 ianuarie, că oraşul Soledar din estul Ucrainei a fost cucerit de oamenii săi după mai multe zile de lupte grele

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *