Economie

Ori parteneriat energetic cu UE, ori gaz ieftin!

Federația Rusă joacă tare în partida strategică de șah geopolitic cu R. Moldova. Atu-ul păstrat în mânecă de Kremlin a fost pus pe masă și postează Chișinăul într-o poziție delicată, aceea de a alege ori păstrarea relațiilor bune cu Uniunea Europeană, ori facturi de gaz rusesc mai ieftine cu o treime în schimbul denunțării unui acord cu Bruxelles-ul. În noile condiții, declarația premierului Vlad Filat, care spune că procesul de integrare european nu are a face cu relațiile cu Rusia, se dovedește a fi doar o lozincă de uz intern la Chișinău.

Republica Moldova ar trebui să se retragă din Acordul de Cooperare cu UE în domeniul energiei pentru a obține reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak. Rusia crede că Moldova trebuie să denunțe protocolul de intrare într-un parteneriat enegetic cu UE. Este o chestiune care va trebui decisă de R. Moldova, dacă vrea o reducere de 30% la gaz, a afirmat ministrul Novak.

Ministrul rus a amintit că R. Moldova a semnat în octombrie 2011 un protocol cu privire la aderarea la pachetul energetic al UE. Aceasta înseamnă că la 1 ianuarie 2015, Moldova va începe implementarea pachetului III din pachetul energetic. Evident că acest lucru nu ne aranjează, a explicat Novak.

Toate datoriile achitate

Ministrul rus al energiei a mai afirmat că Republica Moldova trebuie să plătească integral toate datoriile pe care le are faţă de compania Gazprom. „În prezent, preţul pe care îl plăteşte Moldova este unul echivalent cu cel achitat de ţările europene, 392 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze, însă Chişinăul doreşte reducerea acestuia cu 30 la sută”, a menționat Aleksandr Novak.
Declarațiile oficialului rus intervin în condițiile în care premierul Vlad Filat se află în vizită la Moscova, iar problema livrării gazelor rusești s-a aflat pe agenda discuțiilor avute marți cu șeful Guvernului rus, Dmitri Medvedev.


Este deja o tradiție ca prețul gazului să varieze în funcție de atitudinea liderilor țărilor din fosta URSS față de metropolă

Potrivit presei de la Moscova, premierul rus a făcut o propunere R. Moldova cu privire la livrarea de gaze naturale, însă nu au fost oferite detalii suplimentare referitoare la această propunere. „Eu am făcut o propunere partenerilor noștri. Eu și cu Vladimir Vasilevici (Filat) am abordat foarte intensiv acest subiect. Am expus toate argumentele noastre. Ele se referă și la pachetul energetic al Uniunii Europene”, a spus Medevedev la conferința de presă susținută cu omologul moldovean.

Rusia în conflict energetic cu UE

Potrivit lui Medvedev, Rusia are divergențe cu Uniunea Europeană ce țin de politica energetică. „În special, este vorba de punerea în aplicare a pachetelor energetice. Aceste pachete, din păcate, în mare parte din cauza modului în care sunt formulate regulile, dar și felului în care acestea sunt aplicate în practică neglijează întru totul interesele Rusiei și companiilor rusești, inclusiv, a Gazprom-ului. Din această cauză, la adoptarea unor soluții complexe ce țin de chestiuni energetice, trebuie să ținem cont de necesitatea apartenenței Federației Ruse la organizații internaționale relevante, inclusiv la Tratatul privind Carta Energiei”, a mai afirmat Medvedev.

La rândul său, premierul R. Moldova a declarat că speră ca cele două părți să ajungă în cel mai scurt timp la un acord de principiu. Sper să ajungem în curând la un acord de principiu, care va duce la semnarea unui Acord în domeniul energetic. Acest acord va sta la baza noului contract de livrare a gazului din Federația Rusă, a declarat Filat, citat de RIA Novosti.

Acordul privind livrarea de gaz din Federația Rusă în R. Moldova expiră la sfârșitul acestui an, după ce a fost prelungit în decembrie 2011.
În prezent, R. Moldova plătește aproximativ 400 dolari pe mia de metri cubi de gaz, preț despre care Vlad Filat a declarat că e prea mare pentru Chișinău.

(V.B.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *