Eveniment

Ortodocşii sărbătoresc astăzi Crăciunul pe stil vechi

Crăciunul pe 7 ianuarie este sărbătorit de Biserica Ortodoxă a Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Biserica Ortodoxă Ucraineană şi calendariştii vechi greci care continuă să se folosească de calendarul iulian pentru datele fixe.

Pregătirile pentru Naşterea Domnului încep din timp, astfel încât, în prima zi de Crăciun, creştinii să se poată ospăta şi bucura de sărbătoare. Creştinii ortodocşi de stil vechi respectă tradiţiile şi obiceiurile celor de stil nou, cu deosebirea că sărbătorile de iarnă sunt decalate cu 13 zile din cauza refuzului lor de a trece la Calendarul Gregorian. 

Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, Mitropolit al Moldovei, îşi exprimă speranţa că în viitor Soborul Ecumenic va decide eliminarea diferenţei dintre stilul nou şi cel vechi în calendarul bisericesc. Însă acest lucru s-ar putea să nu se întâmple prea curând, având în vedere că ultima dată Soborul Ecumenic s-a întrunit acum 1.225 de ani, la Niceea, între 24 septembrie şi 13 octombrie, anului 787 după Hristos.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *