Actualitate

OSCE: Criza din Ucraina are un „efect dezastruos” în Transnistria şi asupra securităţii Europei

"Trebuie să nu ignorăm impactul devastator al crizei din Ucraina şi din jurul ei asupra altor probleme de pe agenda OSCE, mai ales în conflictele prelungite din (Republica) Moldova şi Caucazul de Sud", subliniază în raport ministrul sârb de externe Iviţa Dacici, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, citat de agenţia rusă Tass.

Dacici şi-a exprimat regretul faţă de blocarea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean în ultima perioadă, în cadrul "formatului 5+2", care include reprezentanţi ai Republicii Moldova şi Transnistriei, mediatori din partea OSCE Rusiei şi Ucrainei şi observatori din partea Statelor Unite şi Uniunii Europene (UE).

Formarea unui nou Guvern în Republica Moldova va contribui, în opinia sa, la reluarea negocierilor.

"Este necesar ca primul pas să fie reluarea întâlnirilor formale în formatul 5+2 în acest an", a îndemnat ministrul sârb, apreciind că este necesară o "mobilizare a voinţei politice pe teren" din partea ambelor părţi.

Dacici şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea "profundă" faţă de situaţia din Nagorno-Karabah, referindu-se la o "agravare" a situaţiei în regiune şi la o "încetinire" a procesului politic. Preşedintele OSCE şi-a exprimat totodată susţinerea faţă de eforturile Grupului de la Minsk în vederea organizării unor reuniuni la nivel înalt şi căutării unei soluţii la acest conflict îngheţat.

sursa: mediafax.ro

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.