Social

PA și CNA vor rămâne entități separate, a declarat Igor Grosu

Procuratura Anticorupție (PA) și Centru Național Anticorupție (CNA) vor rămâne entități separate, nu vor fi comasate, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Șeful Legislativului a mai precizat că Procuratura Anticorupție (PA) se va ocupa de corupția mare și va deveni Direcția Națională Anticorupție. În această nouă instituție ar urma să activeze doar procurori și ofițeri de investigații care au trecut evaluarea externă și extraordinară a integrității, scrie Radiomoldova.

„Procuratura Anticorupție va deveni acel DNA, generic vorbind, care se va ocupa doar de corupția mare, de dosarele mari de corupție, nu va merge în instanță să reprezinte dosare de sume mici sau cazuri nesemnificative, cum se mai întâmplă, iar CNA trebuie să se ocupe de corupția sistemică și deja în colaborare cu procuraturile municipale, raionale ș.a.m.d”, a declarat Grosu.

De asemenea, oficialul a mai precizat că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare va fi propus spre dezbateri modul în care va funcționa Tribunalul Anticorupție.

„Angajamentul acesta-i – până la finele acestei sesiuni să fie propus spre discuții publice și să avem o dezbatere referitoare la cum să arate acest tribunal. Este mult de lucru, asta ni s-a spus și la Bruxelles. Ei salută toate procesele pe care deja le-am pornit, se uită foarte atent, ne-au încurajat, ne-au și lăudat, dar au zis că au nevoie și să fie livrate rezultate concrete pe cele 9 condiționalități”, a precizat el.

Potrivit proiectului propus de Președinție, instanța anticorupție va avea 15 judecători, selectați prin concurs de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și numiți de președintele Republicii Moldova.

Instanța își va putea începe activitatea din momentul numirii a cel puțin patru judecători, iar dosarele aflate pe rol în alte instanțe de judecată vor fi transferate imediat la judecătoria specializată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *