Social

PA vine cu noi detalii despre cauza penală privind alegerile noului bașcan al Găgăuziei

După învestirea în funcție a noului bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, Procuratura Anticorupție (PA) a emis un comunicat de presă, în care precizează că, în continuare, se efectuează un șir de acțiuni de urmărire penală privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. PA notează că până în prezent, au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane.

Astfel, în același timp, Procuratura Anticorupție (PA) susține că persoanele vinovate riscă o amendă până la 92 500 lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani, transmite Moldova1.

PA amintește că la 27 aprilie 2023, cauza penală a fost pornită de Centrul Național Anticorupție (CNA) conform elementelor constitutive ale componențelor de infracțiune de coruperea alegătorilor și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, au fost efectuate percheziții la persoanele vizate, unde au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă ce vizează cheltuieli de transportare a alegătorilor și oferirea de produse alimentare; tehnică de calcul; liste ale persoanelor care ar fi fost remunerate; mijloace bănești ș.a.

Vă amintim că la 16 mai 2023, de la Judecătoria Comrat, sediul mun. Comrat, au fost ridicate listele electorale, care au fost examinate cu participarea membrilor Comisii Electorală Centrală (CEC) UTA Găgăuzia.

Fiind examinate listele, până la moment, s-a stabilit aproximativ 50 de persoane care figurează ca alegători, deși aceștia nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral.

Evghenia Guțul a fost învestită pe 19 iulie, în funcția de bașcan al autonomiei găgăuze. La ceremonia de inaugurare nu au participat autoritățile de la Chișinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Bei gagautilor, tot nu ati invatat de la profesorii vostri rusi cum se fura alegerile ?
    Si cati bani au bagat aia in fundurile voastre !
    Rusine sa va fie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *