Politică

Pacificatorii ruși nu doar că nu îi împiedică pe armeni să jefuiască bogățiile Azerbaidjanului, dar au un interes direct în acest sens

Deși războiul de 44 de zile s-a încheiat cu victoria Azerbaidjanului și cu eliberarea teritoriilor azere de sub ocupația armeană, multe probleme importante din punct de vedere strategic din jurul Karabahului rămân a fi nerezolvate. Interferențele din exterior nu permit ca acest lucru să se întâmple, există prea multe obstacole în cale. În caz contrar, Baku oficial ar fi stabilit de mult timp ordinea sa.

Armenii continuă să exploateze și să jefuiască în mod ilegal bogățiile naturale ale Azerbaidjanului și fac acest lucru în colaborare cu comandamentul Contingentului rus de menținere a păcii. Adică, conducerea așa-numitelor forțe de menținere a păcii nu numai că nu îi împiedică pe armeni să jefuiască bogățiile Azerbaidjanului, dar au un interes direct în acest sens. De o lună se poate observa îngrijorarea părții azere cauzată de exploatarea ilegală de către Armenia a zăcămintelor minerale azere, în special a minei de aur Gizilbulag și a zăcământului de cupru-molibden Demirli.

Înregistrările video făcute de militarii azeri în porțiunea menționată mai sus, au arătat că, între 10 și 14 noiembrie în fiecare zi, odată cu lăsarea întunericului au fost observate opt “camioane” însoțite de un SUV Nissan Patrol cu număr de înmatriculare armean care se îndreptau dinspre Khankendi spre Armenia. Iar în zilele de 16-18 noiembrie, la orele dimineții, a fost înregistrată circulația acelorași vehicule din Armenia către Khankendi prin drumul Lachin. Camioanele transportau materii prime exploatate în minele de aur din apropierea satului Guliyatag din fosta regiune Aghdara (acum Tartar) din Azerbaidjan, situată în zona de responsabilitate temporară a CMP.

Curios este faptul că transportarea este efectuată prin intermediul companiei Base Metals, subordonată celei cu sediul în Elveția – Vallex Group – Societate pe acțiuni închisă (o companie armeană). De asemenea, implicată în jefuirea metalelor valoroase din Kalbajar, Zangilan și Aghdara, atât în timpul ocupației, cât și în prezent, cu ajutorul CMP.

Azerbaidjanul este la curent cu aceste fapte în detaliu de mult timp. Astăzi însă, este timpul să fie schimbată situația și să se pună capăt jafurilor, în care sunt implicați nu numai armenii, ci și comandanții ruși ai contingentului de menținere a păcii. Astfel, nu poate fi explicat motivul de ce pacificatorii ruși pun piedici în calea grupului de experți azeri.

Este de remarcat faptul că, săptămâna trecută, specialiști din Azerbaidjan – experți din cadrul Ministerul Economiei, Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale, Serviciul Proprietății de Stat al Ministerului Economiei și societate pe acțiuni închisă Azer Gold au mers pe tronsonul de drum Șușa-Khankendi pentru a se întâlni cu comandamentul CMP și a discuta chestiunea organizării a unei monitorizări ale zăcămintelor de aur cu scopul de a evalua situația.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *