Timpul Liber

Pădure submarină de chiparoşi, veche de 50.000 de ani

Descoperirea a fost făcută de câţiva scafandri în urmă cu câţiva ani, însă aceştia au preferat să nu facă public acest fapt, pentru a evita degradarea zonei şi chiar jefuirea pădurii, informează maxisciences.com.

Conform declaraţiilor lui Ben Raines unuil dintre scafandri, este vorba de o pădure de chiparoşi de Louisiana (Taxodium distichum), aflaţi sub nivelul mării, la câţiva kilometri de Mobile, al treilea oraş ca mărime din statul Alabama. Astfel, pădurea se întinde pe o distanţă de 800 de metri.

Elementul care i-a surprins pe cercetătorii americani este gradul încă bun de conservare al unora dintre rădăcinile arborilor subacvatici. În prezent, pădurea este îngropată sub un strat de sedimente oceanice, însă, potrivit lui Ben Raines, chiparoşii din această formaţiune vegetală, odată tăiaţi, prezintă încă sevă proaspătă.

După cum menționează cercetătorii, evenimentul care a permis această descoperire a fost Uraganul Katrina din 2005.
Ben Raines a făcut apel la mai mulţi oameni de ştiinţă, printre care dendrologul Grant Harley şi geografa Kristine Delong, care au realizat o serie de analize ştiinţifice în pădurea scufundată. Prin urmare s-a aflat că pădurea are mai mult de 50.000 de ani.

Mai mult, inelele de creştere ale arborilor studiaţi de cercetători ar putea să ofere o serie de informaţii utile despre climatul din Golful Mexic, în urmă cu mii de ani, într-o perioadă în care statul Wisconsin traversa o perioadă glaciară.

Cu toate acestea, zilele pădurii subacvatice par a fi numărate, întrucât, ansamblul este constituit dintr-un recif, în care numeroase specii de peşti, plancton, anemone şi crustacee „sapă” rădăcinile arborilor. Din această cauză, experţii estimează că, peste zece ani, trunchiurile chiparoşilor ar putea prezenta atât de multe orificii, încât întreaga pădure ar putea să dispară.

Timpul.md via realitatea.net

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *